Fertilitatea, influentata de varsta

0

Fertilitatea maxima se inregistreaza intre 18 si 23 de ani, urmand sa se stabilizeze spre 27-28 de ani. Dupa 30 de ani incepe un declin usor.

Cand ai intre 20 si 30 de ani, esti preocupata cel mai mult de obtinerea unui loc mai bun de munca. Anii urmatori, undeva pana la implinirea a 35 de ani, te gandesti mai mult la gasirea unui partener cu care sa imparti aceleasi idealuri, jumatea alaturi de care sa pornesti pe drumul maturitatii. Abia apoi, cand toate acestea vor avea un curs firesc, femeile se gandesc la urmatorul pas, acela de a deveni mame.

Fertilitatea – Declinul fertilitatii unei femei nu incepe brusc

Fertilitatea maxima se inregistreaza intre 18 si 23 de ani, urmand sa se stabilizeze spre 27-28 de ani. Dupa implinirea a 30 de primaveri incepe un declin usor, dupa 35 de ani lucrurile sunt deja dificile, iar dupa implinirea a 40 de ani, fertilitatea scade abrupt.

Fertilitatea – cauzele scaderii fertilitatii

Cel mai important factor al scaderii fertilitatii feminine este imbatranirea ovarelor. La varsta pubertatii, fiecare femeie are in jur de 300.000 de ovule. Pentru fiecare ovul maturizat din timpul menstruatiei lunare, organismul consuma aproximativ 500 de ovule care sunt absorbite de organism. Astfel ca, pe masura ce femeia inainteaza in varsta, rezerva ovariana scade firesc, ajungand ca in apropierea varstei de 50-55 de ani cand se instalazeaza menopauza, sa mai contina doar cateva sute de ovule imbatranite. Odata cu trecerea anilor pot aparea diverse probleme ginecologice care influenteaza scaderea fertilitatii.

Printre cel mai des intalnite se numara infectiile pelvine, leziunile la nivelul trompelor uterine, endometrioza, fibromul uterin, toate acestea sunt afectiuni care se acutizeaza in timp.

Alti factori care pot influenta scaderea fertilitatii sunt scaderea libidoului si a frecventei raporturilor sexuale, imbatranirea endometrului, kilogramele in plus.

Inaintarea in varsta afecteaza deopotriva si barbatii, chiar daca nu in aceeasi masura ca in cazul femeilor. Astfel ca multi dintre barbati sunt fertili si in apropierea varstei de 50 de ani, dar tulburarile legate de lichidul seminal cresc si ele odata cu trecerea anilor.

Barbatii produc sperma pe tot parcusrul vietii, dar trecerea anilor influenteaza mult calitatea acesteia, astfel cei care au implinit 40 de ani prezinta un risc mare de a concepe un copil cu autism, nanism, probleme cardiace, sindrom Down.

Nu poti amana trecerea anilor, dar poti lua mai repede hotararea de a face un copil. Chiar daca fiecare femeie se simte in plina forta la 30 de ani, este bine sa nu uite ca ceasul biologic a inceput deja sa ticaie, iar fertilitatea isi incepe curba dscendenta. Iar daca in cuplu exista dorinta de a avea un copil, dar sarcina se lasa asteptata, nu ar trebui sa amane consultul la medicul specialist de infertilitate pentru inceperea analizelor amanuntite si, foarte important, pentru a avea un diagnostic complet si corect.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

Leave A Reply