Fertilizarea in vitro - un fals raspuns la o problema reala

Fertilizarea in vitro – un fals raspuns la o problema reala

0

588_articolOrganizaţiile pro vita din România, al căror scop este protejarea vieţii umane de la concepţie până la moartea naturală, au transmis Ministrului Sănătăţii o scrisoare deschisă privind Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, program care va debuta la 1 iunie 2011.

Semnatarii consideră că programul-pilot, care va finanţa cu un milion de euro din banii publici reproducerea asistată medical, nu reprezintă o soluţie pentru cuplurile infertile şi cu siguranţă nu reprezintă o prioritate pentru sistemul sanitar, grav afectat de subfinanţare.

„Considerăm nefericită alocarea unor sume atât de importante pentru procedurile de reproducere asistată, în condiţiile în care mii de copii prematuri nu au şansă la viaţă din cauza lipsei de dotare a secţiilor de neonatologie.”

O altă problemă majoră care face inacceptabilă finanţarea acestor proceduri din bani publici este aceea că prin fertilizarea in vitro vor fi omorâţi un număr mare de embrioni, ceea ce înseamnă moartea multor fiinţe umane aflate în stadiul incipient al existenţei lor. Acest aspect preocupă în mod deosebit organizaţiile pro-vita din România, care mai atrag atenţia că procedurile FIV sunt şi o poartă deschisă pentru experimentele pe embrionul uman.

Totodată, semnatarii resping motivaţia că reproducerea asistată medical ar ajuta la creșterea natalităţii în România. Din exemplul altor țări rezultă că disponibilitatea prin programe guvernamentale a procedurilor FIV nu crește decât nesemnificativ fertilitatea, ba mai mult, pe termen lung poate duce la scăderea acesteia, întrucât unele femei amână sarcina, știind că se pot baza pe un astfel de program, iar la momentul ales nu mai reușesc să aibă copii, nici chiar apelând la reproducerea asistată.

„Fertilizarea in vitro nu reprezintă un răspuns adecvat la infertilitate, deoarece este o tehnologie periculoasă şi experimentală, cu riscuri mari şi eficienţă minimă, ale cărei costuri împiedică dezvoltarea şi aplicarea unor soluţii preventive, ieftine, la care să poată apela cuplurile în dificultate”, se menţionează în scrisoare. Alternative precum adopţia copiilor abandonaţi, implicarea familiilor fără copii în programe de asistenţă maternală, ar putea fi soluţii pentru cuplurile afectate de infertilitate.

Realizările moderne ale medicinei oferă, în aparenţă, o cale promiţătoare de rezolvare a unei probleme dar, totodată, ele ar putea reprezenta o ameninţare reală, nu numai pentru sănătatea fizică, ci și pentru păstrarea fundamentelor morale ale societăţii.

Printre semnatarii scrisorii se numără Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe Provita, Asociaţiile Provita Media, Darul Vieţii, Familia şi Viaţa și Asociaţia Familiilor Catolice.Citiţi integral scrisoarea deschisă la adresa http://provitabucuresti.ro/docs/lobby/min.san.FIVmai2011.pdf .

Despre Asociatia Pro-Vita

Pro-vita este organizaţie civică independentă care are ca scop afirmarea valorilor vieţii umane, ale familiei şi ale vocaţiei parentale, în special a dreptului la viaţă al tuturor fiinţelor umane de la concepţie pâna la moartea naturală.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.