Fibromul uterin nu trebuie să îţi schimbe priorităţile în viaţă! Informații de bază despre fibromul uterin

Fibromul uterin nu trebuie să îţi schimbe priorităţile în viaţă! Informații de bază despre fibromul uterin

0

stress-09_0Fibromul uterin nu trebuie să îţi schimbe priorităţile în viaţă!” Acestea sunt cuvintele Mihaelei Tatu, brand ambasador al campaniei ”Fibromul uterin – află, discută, decide!”, lansată de Societatea de Obstetrică-Ginecologie din România, cu sprijinul companiei Gedeon Richter. Campania e menită să atragă atenţia asupra incidenţei crescute a fibromului uterin şi asupra opţiunilor moderne de tratament. Femeile sunt invitate să aloce un interes ridicat asupra sănătăţii lor şi să meargă la control specializat.

Fibromul uterin nu trebuie să îţi schimbe priorităţile în viaţă, de aceea trebuie să învăţăm să ajungem la un control de specialitate la fiecare 6 luni. Am aflat din proprie experienţă ce repede evoluează o astfel de afecţiune, chiar şi în câteva luni, astfel că un control făcut la timp te poate scuti de proceduri chirurgicale ireversibile şi te poate ajuta să îţi menţii sănătatea fizică şi emoţională. Nu trebuie să ne temem sau să ne ruşinăm de un astfel de diagnostic, căci fibromul uterin este o afecţiune a femeilor din zilele noastre. Important este să consultăm un specialist de două ori pe an, iar odată diagnosticat, să discutăm cu acesta soluţiile de tratament”, a declarat Mihaela Tatu, brand ambasador al campaniei ”Fibromul uterin – află, discută, decide!”

Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori benigne (non-canceroase) ale organelor sexuale feminine, apar în general la femeile aflate la vârsta fertilă. Unul dintre cei mai importanţi factori favorizanţi pentru apariţia fibromului uterin este dereglarea hormonală. Conform unui prestigios studiu, până la vârsta de 35 de ani, 40% dintre femei dezvoltă fibrom uterin, procentul crescând până la 70% în rândul femeilor aflate în jurul vârstei de 50 de ani. Datele statistice indică o incidenţă foarte mare a bolii ce afectează atât statusul emoţional, cât şi randamentul femeii diagnosticate.

Cele mai frecvente simptome ale fibromului uterin sunt sângerările excesive, durerile abdominale şi anemia. Chiar în lipsa unor simptome, persoanele afectate de fibrom uterin se pot confrunta cu avorturi spontane, infertilitate, naşteri premature şi alte complicaţii. Diagnosticarea fibromului uterin se poate face printr-o simplă ecografie. Fibroamele uterine pot porni de la câţiva centimetri şi pot creşte în dimensiuni şi număr, ajungând chiar să aibă câteva kilograme, atunci când nu sunt depistate şi tratate. Vizita la ginecolog este aşadar esenţială pentru descoperirea timpurie a fibromului uterin.

Studiile arată că femeile aşteaptă până la cinci ani pentru a consulta un medic ginecolog, fapt care duce la creşterea riscurilor asupra sănătăţii, dar şi la necesitatea ulterioară a unor proceduri chirurgicale ireversibile, precum histerectomia. Totuşi, în unele cazuri, această procedură medicală este singura opţiune de tratament. Decizia asupra celui mai bun tratament în cazul fibromului uterin se va baza pe o discuţie cu medicul specialist pornind de la particularităţile fiecărei paciente.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.