Focar de gripa aviara la granita de vest a Romaniei

0

Autoritatea sanitara veterinara din Ungaria a intrat in alerta si a cerut sacrificarea tuturor pasarilor din imediata vecinatate a focarelor de gripa aviara din localitatile Bugac si Kiskunmajsa. In judetul Bacs-Kiskun din sudul tarii, s-au descoperit mai multe cazuri de gripa aviara in unele tari din Europa.

Fermierii vor primi compensatii pentru cele cateva mii de pasari care vor fi sacrificate pe o raza de un kilometru de ferma din Kiskunmajsa unde a fost detectat virusul H5N8.

Marti, Autoritatea sanitara veterinara din Ungaria a cerut fermelor de pasari din trei judete sa tina pasarile inchise dupa descoperirea mai multor cazuri de gripa aviara in unele tari din Europa. Masura preventiva, care vizeaza judetele Bekes, Bacs-Kiskunand si Csongrad, de la granita Ungariei cu Romania, este destinata reducerii sanselor ca pasarile domestice din aceste judete sa intre in contact cu pasarile salbatice. Masuri similare pentru protejarea pasarilor au fost adoptate in Germania, Austria, Olanda, Franta, Polonia, Danemarca, Croatia si Elvetia.

Epidemia de gripa aviara inceput in urma cu doua luni

Conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), epidemia de gripa aviara a inceput in urma cu doua luni si va continua sa ameninte UE pana in primavara anului viitor.

Duminica, autoritatile din landul german Bavaria au anuntat descoperirea a noi cazuri de gripa aviara in cateva orase si regiuni din sudul tarii.

Din 8 noiembrie, virusul H5N8 a fost detectat in zece landuri germane. Marti, in landul Schleswig-Holstein din nordul Germaniei vor fi sacrificate 8.800 de gaste.

Vineri, Ucraina a suspendat importurile de carne de pasare din Austria, dupa ce marti a interzis importurile similare provenite din Bulgaria si Ungaria, din cauza gripei aviare.

Tot vineri, autoritatile din Coreea de Sud au detectat virusul H5N8 la doua ferme avicole si au anuntat masuri de carantina pentru a limita extinderea epidemiei. Ministerul Sanatatii din Coreea de Sud a anuntat ca au fost sacrificate peste 62.000 de pasari pentru a preveni extinderea virusului si a fost instituita o zona de protectie pe o raza de zece kilometri.

Joi, autoritatile sanitar-veterinare din Africa de Sud, Japonia, Coreea de Sud, Hong Kong, Bosnia si Hertegovina au introdus o interdictie pentru importurile de pasari, carne de pasare si produse prelucrate provenite din Germania, din cauza gripei aviare.

In ultimele saptamani, virusul H5N8 a fost detectat in opt state europene si Israel, iar unele tari au cerut fermierilor sa tina pasarile inchise, pentru a evita extinderea epidemiei.

In majoritatea cazurilor, virusul a fost descoperit la pasarile salbatice, dar Germania, Ungaria si Austria au raportat si cazuri in fermele de rate si curcani, unde toate pasarile au fost taiate.

In urmatoarele saptamani este posibil sa apara noi cazuri deoarece pasarile salbatice migreaza spre sud, a declarat ministrul Agriculturii din landul Mecklenburg – Vorpommern, Till Backhaus.

Aceasta tulpina a virusului gripei aviare, care nu a fost niciodata depistata la om, s-a raspandit in statele din vestul Africii, inclusiv in Camerun, Niger si Togo, in ultimii doi ani. Pasarile salbatice sunt considerate sursa actualelor cazuri de gripa aviara. Apropiatul sezon al Craciunului este unul vital pentru vanzarile de pasari in Europa.

OIE a solicitat Romaniei sa sporeasca masurile de biosecuritate pentru a nu se raspandi gripa aviara

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare.


sursa

Share.

Leave A Reply