Focarul de microcefalie nu este provocat de VIRUSUL Zika. Care ar fi cauza?

0

Microcefalia este o tulburare neurologica rara care determina dezvoltarea craniilor anormal de mici la nou-nascuti.

Microcefalia este cauzata de pesticide mai degraba decat de raspandirea virusului Zika

Un nou raport al oamenilor de stiinta afirma ca microcefalia este cauzata de pesticide mai degraba decat de raspandirea virusului Zika.

Pesticidul in cauza este piriproxifen, un larvicid ce se orienteaza catre tantarii Aedes aegypti, cei care raspandesc virusul Zika. Piriproxifenul este produs de Sumitomo Chemical, o companie asociata cu gigantul agricultor Monsanto.

“In zona in care locuiesc majoritatea persoanelor bolnave, un larvicid chimic care produce malformatii la tantari a fost aplicat timp de 18 luni, astfel ca aceasta otrava (piriproxifen) este aplicata de catre stat pe apa potabila utilizata de catre populatia afectata”, citeaza raportul publicat de un grup de medici argentinieni care au analizat orasele unde a fost pulverizata substanta (PCST).

Grupul a adaugat ca nu este “nici o coincidenta” intre faptul ca cazurile de microcefalie s-au dezvoltat in Brazilia, in locurile unde este utilizat piriproxifen, in timp ce in Columbia, a doua tara in topul incidentei virusului, nu a fost creata aceasta legatura intre infectia Zika si microcefalii.

Chiar si in Brazilia, nu toate cazurile de microcefalie au fost legate de prezenta virusului Zika.

“Dupa ce expertii au analizat 732 de cazuri, au descoperit ca mai mult de jumatate fie nu au avut microcefalie, fie nu au avut nicio legatura cu Zika”, a scris The Washington Post.

“Am decis sa suspendam utilizarea produsului in apa de baut pana cand vom avea o instructiune de la Ministerul Sanatatii, intre timp ne consolidam fortele in apelul catre populatie pentru a diminua posibila reproducere a tantarilor” , a declarat Joao Gabbardo dos Reis, secretar de stat in sanatate la Rio Grande do Sul.

Deci, ce anume se intampla? In timp ce unii spun ca au dovezi suplimentare despre faptul ca piriproxifenul si microcefaliile au o legatura “coplesitoare”, altii considera aceasta ca fiind o “teorie a conspiratiei”, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) insista ca piriproxifenul este la nivelurile recomandate in apa de baut.

“Spre deosebire de relatia dintre virusul Zika si microcefalii, care au avut confirmarea prin testele care au indicat prezenta virusului in probele de sange, tesut si in lichidul amniotic, asocierea dintre utilizarea piriproxifenului si microcefalie nu are nici o baza stiintifica. Este important de mentionat ca unele localitati care nu au folosit piriproxifen, de asemenea, au raportat cazuri de microcefalie”, a replicat guvernul brazilian la recentul raport.

Directorul Departamentului de Control a Bolilor si de Sanatate din Pernambuco, Brazilia, George Dimech a subliniat ca orasul Recife are in prezent cel mai mare numar de cazuri raportate de microcefalie, si totusi piriproxifenul nu este utilizat in regiune – ei folosesc un alt insecticid.

Neurologul Vanessa van der Linden a adaugat ca “din punct de vedere clinic, modificarile pe care le vedem in scanarile copiilor sugereaza ca leziunile au fost cauzate de o infectie congenitala si nu prin larvicide, droguri sau vaccin”, a explicat van der Linden.

Daca luam in considerare dovezile circumstantiale care leaga microcefalie si piriproxifenul la valoarea nominala, este o mirare de ce microcefaliile nu sunt o problema mult mai mare, la nivel mondial. Pesticidul este aprobat pentru utilizare in Statele Unite si Europa si a fost aprobat cu multi ani in urma chiar daca nu in apa de baut, asa cum a fost in unele regiuni din Brazilia.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.