Foliculita - cauze, complicatii, tratament (VIDEO)

Foliculita – cauze, complicatii, tratament (VIDEO)

1

Foliculita este o infectie a pielii , cauzata de anumiti germeni, insa, banalele foliculite se dezvolta la nivelul firului de par. Daca organismul are mecanisme de aparare, aceasta afectiune se vindeca, fara a fi nevoie de interventi.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Cauze
  4. Complicatii
  5. Tratament

Foliculita – cauze

Foliculita este o infectie a pielii in cadrul unor piodermite cu cei mai comuni germeni. Asta nu exclude si existenta unor foliculite cu agenti mai putini comuni care se pot regasi de exemplu in spitale.

Oricat ar fi spitalul de igienizat, totusi exista genuri mai speciale si mai rezistente la tratament. Presupune ca acel organism sa fie receptiv. Se poate contamina chiar cu ciuperci sau micoze, gen candida.

Leziunile sunt centrate pe acel fir de par, de multe ori sunt pustulele acelea pot fi intr-un context nefolicular. Sunt semne ale psoriazisului pustulos, inclusiv si reactii post medicamentoase. Un alt aspect este acea manevra de epilare excesiva, axilar, pubian si care prin acea manevra traumatica modifica directia de crestere si penetrare a firului de par la nivelul acelui por. Modificand se opreste in perete, da reactie, se obstruiaza si apare pseudofoliculita. Recomandarea ar fi la cei care sunt predispusi la astfel de leziuni sa-si modifice tehnica de epilat, nu cu smulgeri, nu cu ceara. Este indicat sa mearga pe o varianta de tratament cu lumina sau cu laser care si rezolva pe o perioada mai lunga aceasta problema. Chiar dupa un an poti sa nu mai ai probleme cu acea epilare.

Banalele foliculite de pe suprafata pielii in care infectia se dezvolta la nivelul unui complex a firului de par si glandei sebacee anexate, cu un fenomen inflamator, cu o mica pustula centrata pe acel fir de par care, ulterior se deschide, se elimina, se usuca. Daca organismul are mecanisme de aparare integre se poate vindeca fara nicio interventie din partea pacientului sau medicului. Daca pacientul incepe sa traumatizeze acea leziune, ele disemineaza.

Foliculita – complicatii

Complicatiile care apar sunt zonale, furuncul care apare pe un teren de tip diabet zaharat. Daca disemineaza in sange poate da complicatii pulmonare, leziuni la nivel renal, la nivel ficat sau splina care este o zona activa din punct de vedere al reactiilor imunitare. Chiar ii spunem o metastaza septica in acest context, dar acelea sunt cazuri exceptionale. O banala foliculita se rezolva cu un unguent, antibiotic in 5-7 zile.

Foliculita – tratament

Indepartarea firului de sub piele, acasa, fara asistenta de specialitate, nu este recomandata de catre medici, deoarece, in urma acestei manevre, poate aparea o suprainfectare.

autor: Liana Gorun

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Acneea la adulti. Cauze, tratament, prevenire si solutii • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.