Expoziţie foto impresionantă de fotografii ale pacientilor aflaţi în prezent în spital, care suferă de boli cronice (GALERIE FOTO)

Expoziţie foto impresionantă de fotografii ale pacientilor aflaţi în prezent în spital, care suferă de boli cronice (GALERIE FOTO)

0

pacientiO expoziţie inedită a fost lansată de Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) cu fotografii ale pacienţilor aflaţi în prezent în spital, care suferă de boli cronice precum talasemie, boală renală cronică, anemie falciformă, leucemie, ciroză hepatică, lupus.

Expoziţia ilustreaza 10 pacienţi cu afecţiuni cronice grave pentru care este nevoie de tratamente de ultimă generaţie şi cuprinde fotografii în format natural. Acestea sunt realizate de tineri artişti fotografi – Cristina Bobe şi Radu Oprea – şi vor fi expuse în perioada 04 – 18 decembrie în cadrul galeriilor World Trade Center din Bucureşti urmând ca anul viitor expoziţia mobilă să fie reluată şi în alte zone din Bucureşti.

Cezar Irimia, preşedinte Alianţa Pacienţilor Cronici din România explică necesitatea expoziţei:

,,Aşteptăm 6 ani, peste 2000 de zile, timp în care nenumăraţicolegi, prieteni, pacienţi au pierdut lupta cu boala. Această situaţie trebuie să se schimbe! Apreciem răspunsul prompt al Ministerului Sănătăţii exprimat ieri, şi avem speranţa că data de 15 decembrie, promisă pentru publicarea pe site-ul Ministerului a hotărârii de guvern pentru aprobarea listei va fi respectată.  Dorim să facem un apel către Primul Ministru al României dl Victor Ponta în vederea urgentării aprobării deschiderii listei, pentru ca pacientii romani sa poata beneficia de medicamentele salvatoare de vieti cat mai repede”

Expoziţia este o a doua acţiune din campania ,,Răbdarea este o virtute, dar nu şi pentru pacienţi”, care a debutat cu un marş tăcut unde pacienţi sprijiniţi de blogeri precum Cabral, Chinezu, Cristina Bazavan şi de actorul Bogdan Dumitrache au mers pe traseul Universitate – Piaţa Romană, purtând în mâini aceleaşi fotografii ale pacienţilor din spitalele româneşti.

Autorii fotografiilor, Cristina Bobe şi Radu Oprea, declară:

“Sunt multe situații reale din viața de pacient, care ne-au făcut să luăm camerele foto și să documentăm suferințele care își pun amprenta pe bolnavul cronic din România, dar pe lângă durerea așteptării unui tratament adecvat, în spital am cunosut multe fețe sociale ale bolii. Spre exemplu, am observat cum se manifestă prietenia într-un salon pe care pacienții îl împart de mai bine de un an, cum mamele cu vechime în spital le instruiesc pe cele nou venite și cum asistentele își recapătă vechiul sens de surori. În suferință, copiii devin înțelepți și ajung la o cunoaștere profundă a vieții. Ne întrebăm cum i-ar răspunde un politician unui copil care, în spital, a născocit o definiție interesantă. El spune că <<organul este bucata din om care, din sărăcia și disperarea că nu are cu cine să trăiască, ajunge la vânzare>>. Astfel de copii am întâlnit în perioada de documentare pentru acest proiect, care ne-au convins și mai mult să ne implicăm, prin instrumentele pe care le avem, fotografiile.”

Campania APCR îşi propune să trage încă o dată un semnal de alarmă privind lipsa accesului pacienţilor cronici din România la terapii de ultimă generaţie.

Românii pot susţine pacienţii cronici şi prin semnarea petiţiei campaniei, deschisă online pe: www.petitieonline.com/pacientii_cronici_au_nevoie_de_tratamente_noi

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.