Frica la copii pe categorii de varsta

Frica la copii pe categorii de varsta

0

Copiii descopera frica pe masura ce cresc si descopera lumea, ei cunosc lucruri, obiecte sau fenomene care le inspira teama.

Nu exista momente exacte in care pot aparea aceste frici, insa orientativ, aceasta lista te poate ajuta sa te pregatesti pentru etapa in care se afla sau intra copilul tau.

frica la copii

Frica la copii intre 0 si 6 luni

 • Frica de zgomote puternice
 • Frica de miscari bruste
 • Frica de senzatii neobisnuite
 • Frica de pierdere a suportului

Bebelusii se nasc cu reflexe de aparare impotriva zgomotelor puternice, miscarilor bruste si senzatiilor neobisnuite. Acestea ii vor face pe bebelusi sa planga, alertand parintii.

Recomandari:

Este important ca parintii sa ii linisteasca pe bebelusi de fiecare data cand se sperie din aceste motive. Ia-l in brate si vorbeste-i pentru a-l consola.

Frica la copii intre 6 luni si 1 an jumatate

 • Frica de straini
 • Anxietatea de separare

Frica de straini si anxietatea de separare pot aparea de la 7-8 luni si in general se diminueaza incepand cu varsta de 2 ani.

Frica de straini

Chiar de la 4 luni, bebelusii pot incepe sa manifeste preferinta pentru parintii sau persoanele care il ingrijesc in mod obisnuit si pot respinge strainii sau persoanele pe care nu le vad frecvent. Frica de straini se poate intensifica in jurul varstei de 8-9 luni – 1 an, fiind manifestata mai clar si mai frecvent. Copilul poate evita strainii si poate cere sa fie luat in brate de catre parinte. Este frecventa situatia in care copilul se sperie si de persoane pe care le-a vazut in trecut (bunici, rude indepartate). Incepand cu 2 ani, poate aparea teama fata de copiii necunoscuti pe care ii intalneste la locurile de joaca.

Recomandari

 • Explica membrilor familie tale si prietenilor ca atunci cand il intalnesc pe copil sa pastreze initial distanta, sa vorbeasca pe un ton cald si linistit si sa urmareasca indiciile pe care le ofera copilul. De obicei, contactul vizual sau un gest facut in directia „strainului” indica faptul ca cel mic este pregatit sa interactioneze cu el.
 • Tine-l pe copil in brate atunci cand le faci cunostinta cu persoane necunoscute.
 • Du-l pe copil in locuri unde poate vedea mai multa lume: parcuri, Zoo, magazine etc.
 • Arata-i copilului filmulete in care un copil se apropie de un grup de copii si incep sa se joace impreuna.
 • Nu il eticheta pe copil drept „timid” sau”sensibil” si ai rabdare:).

Anxietatea de separare

Apare tot in jurul varstei de 7-8 luni si continua pana in jurul varstei de 2 ani. Se manifesta in situatiile in care copilul este lasat in grija altei persoane decat parintele (acasa sau la gradinita, de exemplu) sau cand unul dintre parinti pleaca de acasa pentru un timp. Pe masura ce copilul invata ca parintele care pleaca la un moment dat se intoarce de fiecare data, anxietatea de separare se va diminua.

Recomandari:

 • Este important sa nu pleci de acasa fara ca cel mic sa stie si sa nu il pacalesti atunci cand il lasi la gradinita (de exemplu, sa ii spui ca pleci pana la baie si sa nu te mai intorci decat la ora la care trebuie sa il iei acasa).
  Atunci cand il lasi pe copil in grija unei alte persoane, este preferabil ca aceasta sa fi petrecut mai mult timp impreuna cu copilul si cu parintii.
 • Invata-l pe copil treptat cu absenta ta, lasandu-l singur in camera pentru un minut, apoi 5 minute, 10 minute etc. Spune-i de fiecare data ca te vei intoarce si cand anume, pe intelesul lui.

Frica de lucruri pe care nu le inteleg

Frica de aspirator, de scurgerea din cada sau chiuveta, frica de tuns sau de orice fenomen pe care nu il inteleg sunt frecvente la aceasta varsta.

Recomandari:

 • Ai rabdare cu teama celui mic, nu o minimiza, arata-i ca esti acolo pentru a-l apara si foloseste joaca pentru a-i diminua teama.
 • Introdu experientele noi treptat si cu pregatire anterioara.

Frica la copii intre 2 si 3 ani

 • Frica de animale
 • Frica de creaturi imaginare

La aceasta varsta, copiii incep sa exploreze lumea si sa intre in contact cu lucruri si fiinte noi. Este posibil ca unele dintre acestea sa ii sperie, la fel cum personajele imaginare negative pot fi considerate pericole reale.

Frica de animale

Frecvent, copiii se tem de caini (mai ales de cei mari sau galagiosi). Este important sa respecti emotiile copilului tau, iar daca decizi sa il imprietenesti pe copil cu un catel, sa incepi cu unul mai mic. O strategie este sa ii arati copilului fotografii cu cainele, apoi sa i-l arati de la distanta si sa va apropiati impreuna de el. Ii poti arata copilului cum sa mangaie cainele, dar nu este indicat sa il fortezi sa faca si el asta.

 • Frica de creaturi imaginare: fantome, monstri si alte creaturi supranaturale

Deseori, frica de creaturi imaginare apare o data cu frica de intuneric sau cu povesti, filme sau desene animate care l-au impresionat pe copil si poate continua si in anii urmatori.

Frica la copii intre 3 si 6 ani

 • Frica de intuneric (cu sau fara monstri)
 • Frica de situatii surprinzatoare sau noi
 • Frica de furtuni, vant, tunete, fulgere, foc
 • Frica de pierdere a persoanei care il ingrijeste

Situatiile noi sau cele care nu decurg asa cum se asteapta ei pot produce teama copiilor de 3, 4 ani. De asemenea, situatiile fantastice pot fi considerate reale, ducand la reactii de teama in randul copiilor (de exemplu, daca li se citeste o poveste in care un caine ataca un copil, se pot astepta ca un caine real sa il atace).

Frica de intuneric este si ea frecventa si poate fi insotita de cosmaruri.

In jurul varstei de 4,5 ani poate aparea frica de monstri, deseori trezita de filme, desene animate sau povesti auzite de copil in jurul lui. Monstrii pot ajunge un simbol al mai multor lucruri care ii sperie pe copii.

La 5, 6 ani, copiii poate aparea teama de fenomene naturale precum furtunile, focul, tunetele si fulgerele. Copiii inteleg pericolele mai bine la aceasta varsta si pot crea scenarii despre ele.

Recomandari

Asigura-l pe copil ca este in siguranta si ofera-i cat mai multe informatii despre situatiile noi care il sperie.
Creati o rutina de seara care sa il ajute pe copil sa se simta in siguranta si relaxat atunci cand doarme.
Folositi joaca pentru a depasi teama de monstri sau alte creaturi imaginare: ii poti cere copilului sa joace rolul unui monstru sau sa gasiti impreuna modalitati amuzante prin care il puteti face pe monstrul care il sperie sa fuga.
Pentru a depasi frica de intuneric, poti incerca si o poveste terapeutica

Frica la copii intre 7 si 17 ani

In acest interval, temerile incep sa devina mai realiste. Copiii intre 7-13 ani se pot teme de de pericole care ii pot afecta cand stau singuri in casa, de situatii de examinare la scoala, probleme de sanatate (ale lor sau ale celor dragi), moarte, dezastre naturale (cutremure, inundatii etc), iar adolescentii (14-17 ani), incep sa fie preocupati de situatiile in care trebuie sa vorbeasca in public sau situatiile sociale in care pot fi respinsi sau criticati etc.

Recomandari

Oricare ar fi teama copilului, continua sa vorbesti despre ea, accept-o chiar daca este irationala si nefondata si gasiti impreuna modalitati prin care copilul ii poate face fata.

Cand sa te ingrijorezi in legatura cu frica pe care o simte copilul tau? Atunci cand exista o discrepanta foarte mare intre varsta copilului si obiectul fricii (de exemplu, un copil de 10 ani care fuge de frica atunci cand dai cu aspiratorul) sau cand teama este atat de mare incat copilul nu isi poate trai viata in mod normal (refuza sa iasa din casa, sa manance etc.).

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.