Front comun in estul Europei pentru pacientii cu epilepsie

Front comun in estul Europei pentru pacientii cu epilepsie

0

Stiati ca, in Romania, circa 200 000 de persoane sufera de epilepsie? Acesta este un motiv suficient de puternic ca tara noastra sa gazduiasca primul curs est-european de epileptologie. Afla mai multe despre epilepsie si despre acest curs.

Ce se poate spune despre epilepsie? Este o boala cronica care afecteaza creierul. Celulele creierului sunt legate intre ele in retele si asigura toate functiile (miscare, vorbire, senzatii, gandire) prin semnale electrice si chimice. Persoanele cu epilepsie prezinta descarcari electrice anormale in aceste retele care produc crizele epileptice. Cauzele bolii sunt diferite — pot fi genetice sau datorate unei boli a creierului de natura malformativa, tumorala, traumatica, inflamatorie, metabolica etc. La nivelul tarii exista un numar mic de specialisti care diagnosticheaza si trateaza boala, atat la copii cat si la adulti, iar formarea medicilor in materie de epilepsie se face in ani de zile prin cursuri si stagii speciale.

Alte informatii despre epilepsie: este o boala tratabila pentru un procent important de pacienti!

In prezent, exista tratament medicamentos pentru epilepsie care poate sa tina crizele sub control, iar 80% dintre oamenii tratati pot opri tratamentul dupa 2 ani si pot ramane fara crize. Oamenii cu epilepsie pot avea o viata normala daca sunt corect tratati.

BrainIn perioada 11-13 iunie 2014 va avea loc unul din cele mai importante evenimente medicale ale verii, o premiera pentru Romania, si anume primul curs est-european de epileptologie, manifestare ce se va desfasura la Cheile Gradistei- Brasov. Cursul va reuni la aceeasi masa experti mondiali, care vor prezenta bazele epileptologiei modene, pe marginea experientei personale, medicilor din Estul Europei care doresc sa se formeze ca viitori epileptologi. Sunt deja in jur de 100 participanti inscrisi la cursul legat de epilepsie, incluzand lectorii, din tari precum Romania, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Croatia, Rusia.

in cadrul cursului, care se adreseza in special medicilor neurologi pediatri si de adulti, pediatrilor, psihiatrilor si neurochirurgilor, vor fi prezentate informatii referitoare la epilepsie – semiologia, terminologia si diagnosticul etiologic, diagnosticul diferential, aspectele EEG si imagistice ale epilepsiei. Un accent deosebit se va pune pe tratamentul acestei boli: monitorizarea cazurilor de epilepsie, tratamente moderne, tratamente alternative (dieta ketogenica si VNS) dar si metode chirurgicale care se dezvolta rapid in toate tarile Est-Europene, un exemplu fiind centrul din Bucuresti.

Aspectele teoretice vor fi prezentate in mare parte pornind de la practica — prezentarea de cazuri clinice de epilepsie, iar specialistii vor fi implicati in discutii interactive .

La nivelul Romaniei exista aproximativ 200 000 de persoane care sufera de epilepsie, din care 70 000 sunt copii. Ceea ce este insa important de stiut este faptul ca epilepsia este o boala tratabila pentru un procent important de pacienti! in prezent, exista tratament medicamentos pentru epilepsie care poate sa tina crizele sub control, iar 80% dintre oamenii tratati pot opri tratamentul dupa 2 ani si pot ramane fara crize. Oamenii cu epilepsie pot avea o viata normala daca sunt corect tratati.

Aproximativ 30% dintre persoanele cu epilepsie sunt rezistente la tratamentul medicamentos, iar o parte din acestia beneficiaza de alte tratamente: chirurgia epilepsiei, stimulare vagala, dieta cetogenica, terapii care au inceput sa fie aplicate si in tara noastra.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.