Mit sau adevar: Fumatul chiar creeaza dependenta?

Mit sau adevar: Fumatul chiar creeaza dependenta?

1

Sigur ati auzit cel putin o persoana care a sustinut ca nu se considera dependent de fumat si ca fumatul este doar din placere. Interesant este faptul ca aceasta afirmatie este facuta cu toata convingerea. Sa analizam: ce inseamna “din placere” si cat de mult poate fi asimilata acesta cu dependenta pe care nu o constientizezi?

Fumatul: Ce provoaca placerea?

Placerea este provocata sau mediata de catre niste substante care actioneaza ca niste mediatori biochimici intre structura ce produce hormonii placerii si restul creierului.

Hormonul placerii este dopamina. Dopamina face farte din calea mezolimbica, care mai popular spus, este partea sistemului de recompensa. Acesta, genereaza mecanismul care te face sa doresti si mai mult din ceva. Cum ar fi: daca ai gustat o prajitura, si ai realizat cat este de buna, vei dori si mai multa.

Dopamina, este responsabila in creierul nostru cu starea de multumire si fericire. O secretie crescuta de dopamina ne face din ce in ce mai fericiti.

Fumatul, prin nicotina seamana din punct de vedere chimic cu acetil-colina, care este un alt mediator biocheimic. Acetil-colina stimuleaza secretia de dopamina.

Fumatul se include in sistemul de recompensa al organismului

Nicotina intra in organism o data cu fumatul tigarii. Aceasta ajunge prin sange la creier. In creier, incepe sa stimuleze receptorii pe care actiona acetil-colina, care prin aceasta actiune creste secretia de dopamina. Astfel, creste si senzatia de placere. De aceea, putem spune ca fumatul se include in sistemul de recompensa, si este important de spus ca si cocaina functioneaza pe acelasi principiu.

Cocaina, se stie ca da dependenta si mecanismul de actiune este similar cu cel al nicotinei, deci putem asuma, cel putin ca nicotina (fumatul) este si ea un drog. Pentru a putea afirma ca nicotina da dependenta, ar trebui sa se mai indeplineasca un fapt, si anume, ca renuntarea la nicotina, sa creeze un mecanism de opunere din partea organismului.

Fumatul creeza dependenta

Atunci cand scade cantitatea de nicotina – fumatul este mai rar – din organism, secretia de dopamina scade. Atunci, devenim morocanosi, irascibili si fara putere de concentrare. Atunci, organismul nostru incearca sa cresca secretia de dopamina. De aceea, corpul nostru, daca nu am mai fumat o perioada mai mare cu care l-am obisnuit, ne va “cere” sa ne aprindem o tigara. Acesta este mecanismul de opozitie care califica nicotina, o data ca drog, si in al doilea rand ca drog ce creeaza dependenta.

De aceea, cei care spun ca fumeaza din placere, din pacate, spun un lucru real, deoarece, mitul conform faptului ca fumatul creeaza dependenta este adevarat.

Share.

1 Comment

  1. Exista experti in sanatate care compara dependenta de fumat cu cea de droguri. Fara indoiala, fumatul provoaca dependenta…este unul dintre cele mai populare vicii de pe planeta!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.