Fumatul poate provoca aparitia schizofreniei

Fumatul poate provoca aparitia schizofreniei

2

Fumatul poate fi unul dintre factorii care contribuie la dezvoltarea psihozelor, potrivit unui nou studiu, realizat de cercetatorii britanici, care aduce noi probe in sprijinul legaturii dintre acest obicei si aparitia schizofreniei.

Fumatul creste riscul de paranoia

Pentru acest studiu, a carui concluzie a fost ca fumatul creste riscul de paranoia, cercetatorii au analizat 15.000 de fumatori si 273.000 de nefumatori, printre care si persoane care sufereau de halucinatii auditive si vizuale, precum si paranoia.

“Desi este dificil de determinat directia cauzalitatii, descoperirile noastre arata ca fumatul trebuie considerat in mod serios un posibil factor de risc in dezvoltarea psihozelor”, a declarat James McCabe, de la Institutul de Psihiatrie din cadrul Colegiului Regal din Londra (King’s College London), specialist in psihoze si coautor al acestui studiu.

Acesta a adaugat, totusi, ca fumatul este doar unul dintr-o serie de factori de risc, alaturi de anumite variatii genetice, dieta alimentara, stilul de viata.

Schizofrenia, o maladie psihiatrica severa care afecteaza, in medie, o persoana din 100, debuteaza la sfarsitul adolescentei, iar cele mai comune simptome sunt tulburarile de gandire si perceptie si episoadele psihotice frecvente.

Alte studii au mai confirmat legatura dintre fumat si schizofrenie

Desi legatura dintre schizofrenie si fumat a mai fost evidentiata de alte studii, este pentru prima data cand medicii au urmarit o ipoteza a automedicatiei, respectiv cea in care pacientii ar contracara prin acest obicei simptomele stresante ale schizofreniei si efectele adverse ale medicamentelor antipsihotice.

Pentru noul studiu, echipa lui McCabe a analizat procentul de fumatori din randul persoanelor care au experimentat deja un episod psihotic. Cercetatorii au descoperit ca 57% dintre acei pacienti care trecusera printr-un astfel de episod erau fumatori.

De asemenea, persoanele care avusesera un prim episod psihotic prezentau de trei ori mai multe probabilitati de a fi fumatoare, comparativ cu cele din grupul de control.

Robin Murray, un alt membru al echipei de cercetatori, spune ca o posibila explicatie a legaturii cauzale dintre fumat si psihoza este excesul de dopamina – un neurotransmitator implicat intr-o varietate larga de activitati diferite, precum controlul motilitatii, al miscarilor musculare – din creier.

“Este posibil ca expunerea la nicotina, care determina cresterea nivelului de dopamina, sa provoace dezvoltarea psihozelor”, a explicat acesta.

Studii anterioare au sugerat o legatura intre psihoze si consumul de canabis, insa parerile sunt impartite in ceea ce priveste o eventuala legatura de cauzalitate sau anumite gene care predispun atat la consumul de marijuana, cat si la dezvoltarea schizofreniei.

McCabe spune ca noul studiu sugereaza ca “este posibil ca adevaratul personaj negativ sa fie tutunul, nu canabisul”, mai ales ca utilizatorii de marijuana o combina cu tigarete.

sursa

Share.

2 Comments

  1. Pingback: Cariile dentare. Cum sa-ti pastrezi dintii sanatosi | Asociatia Medicilor de Familie Mures

  2. Pingback: Infarctul miocardic in Romania – mult peste media europeana • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.