Ce efecte are fumatul asupra unei femei fertile?

Fumatul si infertilitatea feminina. Ce efecte are fumatul asupra unei femei fertile?

0

Fumatul are efecte negative asupra vietii fertile a unei femei, spun medicii ginecologi, care afirma ca acest viciu duce la instalarea menopauzei cu 5 ani mai devreme decat in mod normal. In plus, si materialul genetic feminin are de suferit.

Pilulele contraceptive reprezinta una dintre metodele eficiente de combatere a unei sarcini nedorite. Ginecologii spun ca aceste medicamente nu reduc capacitatea fertila a unei femei. Insa, aceasta metoda de contraceptie nu ar trebui urmata de femeile care fumeaza, scrie Stirile ProTv.

Asocierea fumatul cu pilulele contraceptive poate conduce la blocarea unei vene. Se poate intampla intr-un vas mic, se poate intampla insa la nivelul venelor pulmonare, avertizeaza medicii. Potrivit acestora, femeile care fumeaza si iau anticonceptionale prezinta un risc ridicat sa sufere de trombo-embolism pulmonar.

“Partea trista este ca nu ai de unde sa stii daca vei face sau unde vei face aceasta tromboza. Din pacate, odata ce boala s-a instalat nu mai ai ce sa faci”, spune Magdalen Ciobanu, medic primar pneumolog.

Fumatul afecteaza in mod negativ fertilitatea femeilor

Nicotina determina spasme pe toate vasele mici de sange, pe capilare. Ovarele sunt slab vascularizate fiziologic. In interiorul lor sunt foliculii, capsule care contin materialul genetic feminin. Odata ce vasele de sange au miscari spastice, determinate de fumul de tigara, cantitatea de sange care ajunge in aceste structuri este infima. Din acest motiv, celulele reproducatoare feminine vor avea o calitate slaba. Aceasta conduce si la calitatea slaba a viitorului embrion.

„Se presupune ca orice modificare pe care o sufera organismul, pentru ca ne expunem la tot felul de noxe, afecteaza tot organismul, implicit si ovarul si celulele reproductive”, spune Diana Cocei, medic primar ginecolog.

Pe de alta parte, rezerva genetica cu care se nasc femeile este limitata. Exista un numar fix de celule reproducatoare feminine, iar numarul lor scade in fiecare luna, in mod normal, prin menstruatie. Fumatul accelereaza pierderea fiziologica.

Medicii recomanda fumatoarelor care vor sa devina mame sa renunte la acest viciu cu trei luni inainte de a programa o sarcina.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.