Fumatul si poluarea – factori de risc pentru cancerul pulmonar

1

1573_articolCu ocazia Lunii Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, Liga Română de Cancer şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continuă şi în 2012 campania de prevenţie, informare şi educare cu privire la cancerul pulmonar: „Respiră ADÂNC şi gândeşte-te BINE!”. În acest an, mesajul campaniei este „O radiografie îi poate salva pe cei dragi!”. Campania este sprijinită de Roche România, Carrefour România şi Radio România Actualităţi.

Radiografia, cea mai simplă formă de diagnosticare precoce

În fiecare an, peste 1.200.000 de oameni mor din cauza cancerului pulmonar. Adică o persoană la 30 de secunde, ceea ce face ca această formă de cancer să înregistreze cea mai mare rata de mortalitate dintre toate tipurile de cancer, depăşind inclusiv cancerul de prostată sau pe cel mamar.

În ţările din Europa Centrală şi de Est sunt înregistrate anual 119,419 noi cazuri şi 108,982 decese prin această boală.  În România, datele Globocan 2008 arata că există o incidenţă de 8,387 cazuri noi pe an la bărbaţi, ocupând locul întâi ca număr al îmbolnăvirilor prin cancer (22,4% din totalul cazurilor noi de cancer la bărbaţi). 7,581 de bărbaţi mor anual în România din cauza cancerului pulmonar, ceea ce reprezintă 27.7% din totalul deceselor cauzate de  cancer la bărbaţi,  locul întâi, din păcate, şi la acest capitol.

Conform aceleaşi surse, la femei se înregistrează în ţara noastră o incidenţă a cancerului pulmonar de 1,997 cazuri noi pe an, ceea ce plasează această formă de cancer pe locul 4 din totalul îmbolnăvirilor prin cancer, la femei. 1,846 de femei îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza cancerului pulmonar (9.8% din totalul deceselor prin cancer la femei).

Aceaste statistici incredibile au cauze multiple, dar pot fi imbunanatite printr-o singură modalitate de diagnosticare timpurie: radiografia pulmonara. Iată de ce obiectivul principal al campaniei este acela de a-i face, în pricipal pe cei cu vârsta de peste 40 de ani, să se adreseze pentru un consult medicului de familie, care  le poate recomanda efectuarea unei radiografii pulmonare, dacă este nevoie.

Acestea sunt cai simple şi la îndemâna tuturor pentru prevenirea şi diagnosticarea din timp a acestei maladii necruţătoare, cu atât mai mult cu cât, de cele mai multe ori, boala este descoperită tardiv, în stadii avansate, când exista puţine opţiuni de tratament.

Dr. Iustina Fusu, Vicepreşedinte Liga Romană de Cancer: „Şi anul acesta, ca şi anul trecut, continuăm campania de luptă împotriva cancerului pulmonar şi suntem alături de oameni în acest demers, prin diverse căi de comunicare, astfel încât să îi responsabilizam şi să-i facem să conştientizeze gravitatea acestei afecţiuni. Radiografia pulmonara este o investigaţie cu raze X şi din acest motiv, pentru efectuarea ei, recomandăm ca cei interesaţi să meargă mai întâi la medicul de familie”.

Aerul care ne poate îmbolnăvi

Agenţia Europena de Mediu arata, în raportul realizat pe anul 2012, ca aproximativ o treime dintre locuitorii europeni care trăiesc în mediul urban sunt expuşi poluării şi că efectele asupra sănătăţii acestora sunt deosebit de dăunătoare.

„Ceea ce respirăm în fiecare zi e din ce în ce mai otrăvit, mai toxic, mai poluat. Într-o lume plină de automobile şi ţigări veşnic aprinse pretutindeni, praf şi coşuri industriale, trebuie să ne protejăm. Ceea ce trebuie să ştim este ca bolile de plămâni sunt din ce în ce mai frecvente atât pentru fumători, cât şi pentru nefumători. Nu se poate spune cine a murit din cauza fumatului şi cine din cauza a ceea ce respiră zi de zi. Nu eşti protejat dacă nu fumezi. Nu e suficient. Cu toţii trebuie să mergem la control în fiecare an pentru a depista din timp cancerul de plămâni. Nu trebuie să negociem propria noastră sănătate. Nu amânaţi consultul medicului. Este important să aflaţi din timp şi să fiţi sănătoşi pentru dumneavoastră, pentru copii şi pentru familie”, a continuat dna. Dr. Iustina Fusu, Vicepreşedinte al Ligii Române de Cancer.

O campanie la nivel naţional

Iată de ce campania de anul acesta, care va avea loc între 15 noiembrie şi 15 decembrie, va căuta să informeze cât mai coerent, mai concis şi mai pragmatic atât despre factorii de risc care pot favoriza apariţia cancerului pulmonar, cât mai ales despre formele de prevenire şi de diagnosticare din timp a bolii.

Mesajul central al campaniei este acela de a-i îndemna pe oameni să meargă la consult împreună cu cei apropiaţi şi să verifice dacă este sau nu cazul să facă o radiografie pulmonara. Pentru că „o radiografie făcută la timp poate salva viaţa celor dragi.”

Canalele de acoperire media includ prezenta la metrou, panouri outdoor atât în Bucureşti, cât şi pe câteva artere naţionale importante (Deva, Focşani, Sibiu, Iaşi, Targu-Mures, Timişoara), spoturi radio difuzate de Europa FM şi Radio România Actualităţi, inserturi în ziarul Libertatea, precum şi expunere neconvenţională în galeriile Carrefour din Bucureşti, Cluj, Focşani, Suceava, Piteşti, Ploieşti şi Constantă.

Controlul este vital 

Principalul factor etiologic implicat în apariţia bolii este fumatul, răspunzând de aproximativ 90% din cazuri la bărbaţi şi 70% din cazuri la femei. Incidenţa de apariţie a cancerului pulmonar depinde foarte mult şi de momentul în care individul se apucă de fumat (vârsta), numărul de ani dedicaţi fumatului, numărul de ţigări fumate, conţinutul în nicotină al ţigărilor fumate, perioada de când a abandonat fumatul, dar şi de perioada în care este expus unor alţi factori de risc.

Specialiştii estimează că un individ care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi are un risc de a dezvolta cancer pulmonar de 20 – 25 de ori mai mare comparativ cu un nefumător. Dacă persoana renunţă la fumat, riscurile de apariţie a cancerului se reduc treptat în timp, însă destul de greu.

Probablitatea de apariţie a cancerului pulmonar este relativ redusă până la vârsta de 39 de ani (pentru ambele sexe), însă apoi începe să crească pe măsură ce individul înaintează în vârstă. Maximul incidenţei este în jurul vârstei de 70 de ani. De aceea, tuturor celor peste 40 ani le este recomandată cel puţin o vizită anuală la medicul de familie.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

1 Comment

  1. Pingback: FDA a aprobat tabletele afatinib ca prima linie de tratament pentru pacientii cu cancer pulmonar

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.