Studiu: Fumatul afectează toate organele

Studiu: Fumatul afectează toate organele

0

fumatBiroul Chirurgului General din Statele Unite, au arătat un raport care face bilanțul a 50 de ani de luptă împotriva fumatului, în care se arată ca fumatul afectează aproape toate organele corpului, contribuind la declanșarea unor boli grave, printre care cancerul pulmonar.

“La o jumătate de secol de la publicarea primului raport al biroului Chirurgului General american, care stabilea prima oară o legătură între țigară și cancerul la plămâni, lunga listă a bolilor provocate de fumat și fumatul pasiv continuă să crească”, spune dr Boris Lushniak, Chirurgul General al SUA.

Fumatul poate duce la diabet, cancer de plămâni, tuberculoză

“Noul raport arată că fumatul este unul din factorii care duc și la degenerescență maculară legată de vârstă (cea mai frecventă formă de cecitate — n.r.), diabet, cancer de plămâni, complicații la bolnavii de cancer și la cei care se vindecă, precum și la tuberculoză, bot de iepure la nou-născuți, sarcini extrauterine, artrită și disfuncții imunitare”, precizează el.

Totodată, fumatul pasiv este asociat și cu un risc mai mare de accident vascular cerebral”, adaugă șeful serviciului sanitar public.

Fumatul rămâne principala cauză de mortalitate în Statele Unite

El adaugă că fumatul rămâne principala cauză de mortalitate ce s-ar putea evita în Statele Unite. De la publicarea primului raport al biroului Chirurgului General al SUA, pe 11 ianuarie 1964, care avertiza în privința pericolelor fumatului, peste 20 de milioane de americani au murit din cauza țigărilor, dintre care circa 2,5 milioane de cancer la plămâni și de boli cardiovasculare cauzate de fumatul pasiv, arată documentul, prezentat la Casa Albă.

Deasemenea, aproximativ 100.000 de bebeluși au fost victime ale sindromului morții subite a nou-născutului și ale complicațiilor apărute după nașteri premature survenite din cauza fumatului, adaugă autoritățile sanitare.

Raportul din ianuarie 1964 a marcat începutul unei campanii neîntrerupte împotriva fumatului, în urma căreia au fost evitate 5,7 milioane de decese. În pofida progreselor spectaculoase — în prezent fumează 18% dintre americani, față de 42% în 1964—, 443.000 de persoane din SUA mor anual de boli legate de fumat. În lume, fumatul face 5,7 milioane de victime pe an.

“Acest nou raport arată că fumatul continuă să fie o imensă povară în țara noastră’, afirmă ministrul sănătății, Katheleen Sebelius, adăugând că anual costul economic al fumatului este în Statele Unite de peste 289 miliarde de dolari. Dacă nu se face mai mult, ‘5,6 milioane de tineri sub 18 ani vor muri prematur din cauza fumatului”, avertizează ea.

“Statele Unite pot elimina fumatul în cursul generației viitoare”, mai arată Katheleen Sebelius, menționând măsura creșterii semnificative a taxei federale pe produsele cu nicotină, care depășește în prezent un dolar pe pachet și care va crește în 2014.

“Știm că mărirea prețului țigărilor este unul din cele mai eficiente mijloace de prevenire și descurajare a fumatului, a încheiat ministrul.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.