Furazolidon – ce este, cum se administreaza, cauze adverse, precautii

0

Furazolidon este un medicament antibacterian. Este folosit de obicei pentru tratamentul diareei, holerei si al salmonelei de origine bacteriana.

Folosirea sa a fost interzisa pentru animale in Uniunea Europeana incepand din 1995, datorita efectului carcinogen al compusilor.

Furazolidon – Ce este Furazolidonul?

Furazolidonul este un preparat medicamentos din grupul antibioticelor care se utilizeaza in tratamentul diverselor infectii cauzate de bacterii si protozoare.

Informatii importante despre Furazolidon:

 • In nici un caz nu administrati Furazolidonul, daca ati avut reactii alergice la acest medicament sau la preparatele similare.
 • Furazolidonul poate cauza anemie, de aceea nu-l administrati fara indicatiile medicului, mai cu seama, un timp indelungat.
 • Nu se recomanda administrarea Furazolidonului copiilor mai mici de 1 luna.
 • Anuntati medicul daca starea Dvs. nu se amelioreaza in decurs de o saptamana de la inceputul tratamentului cu Furazolidon.
 • Persoanele cu anumite tulburari metabolice congenitale rare vor administra Furazolidonul cu o precautie deosebita. Informati-l pe medicul Dvs., daca este cazul, despre faptul ca suferiti de deficit de glucoza-6-fosfat dehidrogenaza. Persoanelor care sufera de aceasta maladie, Furazolidonul le poate provoca distrugerea celulelor sangvine si anemia.
 • In unele cazuri, tratamentul cu antibiotice, inclusiv, cu Furazolidon, poate provoca dezvoltarea unei infectii intestinale periculoase (colita pseudomembranoasa), care se manifesta prin diaree. In cazul in care Furazolidonul va provoaca o diaree apoasa sau o diaree cu sange, stopati imediat administrarea medicamentului si contactati-l pe medicul Dvs. Pana nu aveti alte indicatii de la medic, conduceti-va de recomandarile din articolele Diareea provocata de administrarea antibioticelor si Tratamentul diareei.

Furazolidonul si alcoolul

In timpul tratamentului cu Furazolidon si inca 4 zile dupa finisarea acestuia, evitati consumul de alcool.

Consumul de alcool (inclusiv, bauturi slab alcoolizate si medicamente care contin alcoolul) poate cauza aparitia unor efecte adverse, precum: pete rosii pe fata, dispnee, ameteli, dureri de cap, lesin, durere in piept, batai neregulate ale cordului.

Specificul alimentatiei in timpul administrarii Furazolidonului

Consumul unor alimente (care contin tiramina) in timpul tratamentului cu Furazolidon poate provoca efecte adverse serioase (in special, cresterea tensiunii arteriale). Pentru securizarea tratamentului cu acest preparat, pe toata durata administrarii Furazolidonului, plus inca 2 saptamani dupa finisarea tratamentului, se recomanda:

 • sa evitati consumul alimentelor, cum ar fi: cascaval, carne sau peste uscat, salamuri si alte produse, prepararea carora presupune marinare indelungata, conservare si fermentare;
 • sa renuntati la cafea, la cacao si la toate produsele care le contin (ciocolata, bomboane si altele).

Interactiunea Furazolidonului cu alte medicamente

Furazolidonul poate interactiona cu alte medicamente (in special, cu contraceptive orale, medicamente antialergice, medicamente antipiretice). Evitati administrarea acestor preparate, pe toata durata tratamentului cu Furazolidon, plus inca 2 saptamani dupa finisarea tratamentului, cu exceptia cazurilor in care administrarea acestora a fost, in mod special, convenita cu medicul.

Daca administrati, momentan, in scopul tratarii altei maladii, unele medicamente, nu intrerupeti tratamentul si nu incepeti administrarea Furazolidonului pana nu conveniti cu medicul posibilitatea de combinare a acestor preparate.

Cum se administreaza Furazolidonul?

Pentru a minimaliza iritatia mucoasei stomacului, administrati Furazolidonul in timpul mesei sau imediat dupa masa.

Daca medicamentul este in forma de suspensie orala, pentru a masura corect doza de medicament lichid, utilizati o lingura speciala de masurare sau un pahar gradat medicinal.

Administrati Furazolidonul pe toata durata indicata de medic chiar daca simptomele bolii se amelioreaza rapid dupa inceputul tratamentului. Simptomele bolii pot sa dispara inainte de eliminarea totala a infectiei. Intreruperea tratamentului inainte de termen poate sa provoace dezvoltarea repetata a infectiei.

Furazolidon – cauze efecte

In unele cazuri administrarea Furazolidonului poate provoca efecte adverse. Apelati, cat de repede este posibil, la medicul Dvs. daca aveti vreunul dintre urmatoarele simptome:

 • febra
 • mancarime
 • dureri in articulatii
 • eruptii usoare ale pielii
 • dureri in gat.

Urina intunecata, in urma administrarii Furazolidonului, nu este un semn alarmant si nu cere un tratament special.

Furazolidon in timpul sarcinii

Nu exista date verificate in legatura cu utilizarea Furazolidonului in timpul sarcinii. Actualmente sunt cunoscute rezultatele unei cercetari, in cadrul careia au fost observate 132 femei gravide, care au administrat Furazolidonul in primul trimestru al sarcinii. Aceste investigatii au aratat ca administrarea medicamentului nu sporeste riscul de dezvoltare anormala a fatului.

Furazolidon – administrarea in timpul alaptarii

Actualmente, nu exista date exacte referitor la proprietatile de penetrare a Furazolidonului in laptele matern si referitor la pericolul acestuia pentru sanatatea sugarului. Din aceste considerente specialistii recomanda, in tratamentul femeilor care alapteaza, substituirea Furazolidonului cu medicamente mai sigure.

Daca aceasta substituire nu este posibila, se recomanda intreruperea alaptatului.

Administrarea antibioticelor, inclusiv a Furazolidonului, in timpul alaptarii, sporeste riscul de dezvoltare la sugari a stomatitei (candidozei bucale), a dermatitei sugarilor si a diareei.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.