Gardnerella Vaginalis - cauze, simptome, tratament

Gardnerella Vaginalis – cauze, simptome, tratament

0

Gardnerella vaginalis a fost descoperita si descrisa pentru prima data in 1955 de catre Gardner si Dukes. Vaginita bacteriana este caracterizata prin substituirea florei vaginale, dominate in mod normal de lactobacili, cu o flora complexa si abundenta de bacterii care se gasesc in mod normal in vagin.

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Simptome
 3. Cauze si riscuri
 4. Diagnosticare
 5. Factorii declansatori
 6. Tratament

Gardnerella vaginalis este cea mai frecventa cauza de vaginita bacteriana la persoanele mature si active sexual. Simptomele constau in secretii abundente, cu miros neplacut, omogene, de culoare gri-alb.

Bacteriile sunt, de asemenea, prezente la femeile fara infectii transmisibile sexual anterioare si de multe ori nu prezinta nici un simptom.

Gardnerella vaginalis este o infectie bacteriana vaginala comuna care afecteaza trei din patru femei, cel putin o data in viata si, de obicei, insoteste fie candidoza, trichomoniaza sau infectii ale tractului urinar. Barbatii pot fi infectati prin contact sexual si pot, de asemenea, transmite partenerilor infectia.

Gardnerella este foarte comuna in randul persoanelor cu o viata sexuala activa care au schimbat mai multi parteneri.

Simptomele vaginitei bacteriene (Gardnerella vaginalis)

Desi exista multe posibile simptome ale Gardnerella vaginalis, exista un procent mare de femei si barbati, care nu au nici un simptom. Daca Gardnerella nu este tratata la timp, bacteriile se pot transfera la uretra si, de asemenea, provoaca o infectie a tractului urinar. Bacteria poate provoca, de asemenea, un rezultat anormal PAP, dar tratarea infectiei ar trebui sa conduca la un rezultat negativ.

Simptomele vaginitei bacteriene (Gardnerella vaginalis) pot varia de la caz la caz. Exista cazuri de infectare aproape asimptomatice dar si manifestari agresive.

Desi nu se poate face o clasificare certa a simptomelor, cum se intampla la alte infectii vaginale, cele mai commune sunt:

 • Secretii vaginale anormale, omogene, de culoare galbui-cenusie, avand un miros neplacut. Mirosul neplacut este, poate, caracteristica cea mai evidenta a unei infectii cu Gardnerella vaginalis (vaginita bacteriana);
 • Inrosirea si umflarea vulvei;
 • Mancarimi;
 • Dureri;

Aparitie unui sau mai multor simptome nu reprezinta siguranta unei infectii cu GArdnerell Vaginalis si poti incepe tratamentul. De aceea recomandam sa faci testul Veneris pentru depistare infectiei cu Gardnerella vaginalis (vaginita bacteriana) si apoi sa apelezi la medical specialist recomandarea unui tratament adecvat.

Infectiile vaginale au simptome commune, si este posibil ca in urma testtarii sa ai surpriza neplacuta a unei infectii multiple.

Cauze si riscuri

Spalaturile vaginale, dezechilibrele hormonale sau antibioticele sunt motivele pentru care aciditatea vaginului scade si permite dezvoltarea vaginitei bacteriene.

Vaginita bacteriana (Gardnerella vaginalis) este o infectie cu transmitere sexuala. De obicei femeile sunt cele care prezinta simptome iar barbatii sunt asimptomatici, deci sunt purtatori si pot transmite infectia mai departe la partenera.

Femeile care sunt purtatoare de Gardnerella Vaginalis (vaginita bacteriana) in timpul sarcinii au un risc crescut de avort spontan si nastere premature.

Netratarea vaginitei bacteriene poate duce la probleme grave in timpul sau dupa nastere. Nasterea prematura, scaderea greutatii copilului la nastere, infectie uterina si chiar la avortul spontan sunt manefestari ale vaginitei bacteriene. De asemenea, netratarea imediata a infectie poate duce la scaderea imunitatii fata de vaginita bacteriana sau alte boli cu transmitere sexuala.

Care sunt factorii declansatori ai vaginitei bacteriene?

 • tratamentele cu antibiotice;
 • variatii hormonale;
 • scaderea imunitatii;
 • parteneri multipli sau contacte sexuale cu un nou partener;

Diagnosticare

Pana acum diagnosticarea bolilor cu transmitere sexuala se facea in laborator, in urma prelevarii de secretii.

Varianta cea mai simpla este folosirea testelor Veneris, unica gama completa de teste rapide pentru depistarea infectiilor cu transmitere sexuala. Testul Veneris de vaginita bacteriana (comanda online) se face simplu, prin testarea unei mostre de urina, in intimitatea caminului iar rezultatul il afli in cateva minute, avand o precizie de peste 98,7%.

Medici recomandati pentru controlul de specialitate si recomandarea de medicatie:

 • medicii de familie;
 • medicii urologi;
 • medicii ginecologi;
 • medicii dermatologi;

Diagnosticul si tratamentul infectiilor cu transmitere nu sunt costisitoare comparativ cu neplacerile create de acestea. Jena de a merge la medicul de familie determina majoritatea pacientilor sa apeleze la cabinetele private ale medicilor specialisti unde se simt mai confortabil si anonimi.

Tratamentul vaginozei bacteriene

Tratamentul pentru vaginita bacteriana este bazat pe antibiotice, recomandate de medical specialist. Chiar daca simptomele dispar in scurt timp de la administrarea tratamentului, este essential ca acesta sa fie dus pana la final pentru ca elimina toata infectia si a elimina riscul reaparitie.

Tratamentul poate fi efectuat prin administrarea de tratamente locale, ovule intravaginale, dar si medicamente orale. Fiind o infectie cu transmitere sexuala se recomanda efectuarea tratamentului de ambii parteneri, desi barbatii prezinta simptome destul de rar, chiar daca sunt purtatori ai infectiei.

Gardnerella vaginalis (vaginita bacteriana) recidiveaza de fiecare daca cand flora vaginala este perturbata.

Tratamentul pentru vaginita bacteriana nu afecteaza sarcina si est bazat pe antibiotice, recomandate de medical specialist. Chiar daca simptomele dispar in scurt timp de la administrarea tratamentului, este essential ca acesta sa fie dus pana la final pentru ca elimina toata infectia si a elimina riscul reaparitie.

Se recomanda retestarea pentru Gardnerella vaginalis (vaginita bacteriana) la o luna dupa terminarea tratamentului, pentru a te asigura de eliminarea completa a infectiei.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.