Gazul ilariant amelioreaza simptomele depresiei severe

1

O doza scazuta de protoxid de azot, utilizat ca anestezic in odontologie si chirurgie, cunoscut si ca gaz ilariant, amelioreaza cazurile de depresie grava care nu raspund la tratamente, potrivit unui studiu de faza doi publicat de revista Science Translational Medicine.

Cercetatorii de la Universitatile din Chicago si Washington au observant, in ruma studiului, ca o singura sedinta de o ora de inhalare a acestui gaz, in concentratie de 25 %, era la fel de eficienta ca intr-o concentratie de 50 % in ameliorarea simptomelor de depresie timp de peste doua saptamani si cu mai putine efecte secundare.

Cunoscut si ca “gaz al rasului”, pacientii care primesc o doza atat de redusa “nici nu se drogheaza si nici nu devin euforici”, ci mai degraba adorm, a explicat autorul principal al studiului, Peter Nagele de la Universitatea din Chicago.

Efecte secundare, la concentratii mari

Intr-un studiu anterior, cercetatorii au testat efectele intr-o sedinta de inhalare de gaz ilariant in concentratie de 50 % si au descoperit ca simptomele depresiei se ameliorau rapid si durau cel putin 24 de ore, comparativ cu cei care primeau un placebo.

In cazul unora dintre pacienti, insa, terapia cu gaz in concentratie atat de mare le-a provocat efecte secundare, precum ameteli, stari de voma si dureri de cap.

“Ne-am intrebat daca anterioara concentratie de 50 % era mult prea mare, iar daca o reducem poate gasim echilibrul corect care va maximiza beneficiul clinic si va minimiza efectele secundare adverse”, a adaugat Peter Nagele.

Cercetarea s-a desfasurat pe durata a trei luni si au fost analizate efectele in cazul a 28 de pacienti. Oamenii de stiinta au descoperit ca, inclusiv dupa o singura administrare, ameliorarea simptomelor de depresie a durat pana la doua saptamani, insotita de o “reducere drastica” a efectelor secundare.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Gazul ilariant amelioreaza simptomele depresiei severe • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.