Arta care „merge la inimă”: expoziția foto „Gentle Violence”

Arta care „merge la inima”: expozitia senzoriala „Gentle Violence” (GALERIE FOTO)

0

In perioada 5 – 28 septembrie, Muzeul National Brukenthal gazduieste expozitia foto-senzoriala Gentle Violence, un eveniment ce propune un subiect neobisnuit pentru institutiile muzeale din Romania – chirurgia cardiovasculara.

Gentle Violence este o serie de expozitii anuale dedicate corpului si chirurgiei

Editia din 2014 prezinta inima si chirurgia cardiovasculara. Proiectul este unul de pionierat si imbina doua domenii diferite (arta si medicina) printr-un gen fotografic putin cunoscut in Romania – fotografia medicala.

Imaginile descriu cronologic si tematic etapele importante ale interventiilor pe cord deschis si prezinta aspecte delicate, gesturi elegante, cromatica salii de operatie si a elementelor care o compun, intr-o abordare documentara, dar si estetica.

Gentle Violence

Expozitia Gentle Violence a fost insotita de o coloana sonora

Expozitia Gentle Violence este completata de o serie de imagini inedite ale inimii, vazute prin ochii medicului chirurg si totodata, ai artistului. Pentru ca atmosfera din sala de operatie sa fie una integrala, expozitia include o coloana sonora compusa din sunetele specifice interventiilor chirurgicale pe cord deschis.

„Gentle Violence este o expozitie care ne permite accesul intr-o lume putin cunoscuta si adesea temuta. Fiind asociata cu durerea, este privita cu retinere, in pofida actului salvator pe care il implica. Imaginile ne provoaca sa ne cunoastem corpul intr-o maniera neobisnuita si isi propun sa transmita emotii puternice, sa stimuleze simturile, sa educe si, nu in ultimul rand, sa provoace dezbateri”, declara Laura Coltofean, curatorul expozitiei si muzeograf in cadrul Muzeului National Brukenthal.

Conceptul si fotografiile sunt realizate de Cristina Bobe (www.cristinabobe.com), artist vizual, initiatoarea primei platforme online de fotografie medicala din Romania (www.fotografiemedicala.ro).

„Ceea ce vedeti in expozitie este incercarea mea de a dezvalui o lume care se afla dincolo de cortina anesteziei. Pentru mine, operatiile sunt asemenea unui spectacol de teatru, dar un spectacol care se construieste de la sine, fara un regizor. Pe scena chirurgicala, in lumina lampilor scialitice, actorii imbraca niste costume colorate si opereaza cu gesturi extrem de diferite (unele delicate, elegante, altele brutale) inima unui om. Imi place sa cred ca sunt acel ochi proaspat prin care oamenii privesc pe furis, cu teama si curiozitate, un univers in care altfel nu ar avea acces si care este, insa, atat de fascinant. Sala de operatie ramane un atelier in care ni se repara organismul. Cred ca e normal sa vrem sa stim cum se intampla acest lucru.”

Dr. Horia Muresian (www.horiamuresian.com), seful sectiei de Chirurgie Cardiovasculara de la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, anatomist si expert al fotografiei medicale a cordului, aduce in atentia publicului o serie de imagini inedite ale inimii si structurilor sale delicate, la nivel microscopic si macroscopic.

„Am inceput sa fotografiez inima din dorinta de a o intelege mai bine si pentru ca in tratatele si atlasele de medicina era incomplet explicata. Astfel, am inceput sa disec diferite inimi, sa le „demontez”, dupa care sa le fotografiez, pentru ca, in final, sa pot pune in valoare aspecte care in timpul operatiei nu pot fi observate decat partial. Ulterior, am descoperit ca inima are o frumusete intrinseca, asa cum, de altfel, au foarte multe alte organe si tesuturi. In ceea ce priveste expozitia Gentle Violence, sper ca actul chirurgical sa poata fi perceput mai real si mai uman decat apare in conceptia generala a celor care nu au avut acces in salile de operatie.”

Coloana sonora care completeaza expozitia este realizata de Sebastian Florea si ne transpune, empatic, in cadrul spectacolului vietii noastre: operatia pe inima. Purtati de sunetele specifice salii de chirurgie, asistam ca spectatori pasivi la propria interventie.

„Mi-am dorit sa ofer o interpretare a sunetelor care compun atmosfera din sala de operatie si sa incerc sa prezint persectiva pacientului, o perspectiva care defapt nu exista, pentru ca odata intrati in aceasta incapere suntem fortati sa adormim.”

Gentle Violence

Vernisajul expozitiei Gentle Violence

Vernisajul expozitiei Gentle Violence a avut loc vineri, 5 septembrie, si a reunit medici, fotografi, critici de arta, publicul larg. Tot in cadrul proiectului, pe 6 septembrie, la libraria Habitus din Sibiu, a avut loc un seminar cu tema „Fotografia medicala – tehnici, echipamente, utilizari”, la care au participat atat medici, cat si fotografi. In cadrul seminarului au fost dezbatute o serie de subiecte, printre care ce tip de echipament este necesar pentru a fotografia in sala de operatie, ce este fotografia medicala si de ce este un instrument util in practica medicala samd.

Realizat in parteneriat cu FotoMEDICAL, prima platforma online de fotografie medicala din tara, evenimentul se desfasoara sub auspiciile Ministerului Sanatatii, ale Colegiului Medicilor din Romania si in parteneriat cu Societatea Romana de Cardiologie. Expozitia poate fi vizitata pana la sfarsitul acestei luni, in incinta Muzeului National Brukenthal, Casa Albastra, Sala Multimedia (Piata Mare nr 5, Sibiu).

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.