Ghid in caz de hipertensiune arteriala. Ce trebuie facut!

Ghid in caz de hipertensiune arteriala. Ce trebuie facut!

0

Aici nu e ca “sarea in bucate”! Prea multa… dauneaza grav inimii. Consumati mai putina sare daca aveti hipertensiune arteriala! Acesta, dar si alte sfaturi, intr-un mic ghid legat de hipertensiune arteriala.

Ce este hipertensiunea arteriala (presiunea arteriala ridicata)?

Cand iti iei sau ti se ia tensiunea, afli doua valori, de exemplu, 120/80. Primul numar reprezinta tensiunea sistolica. Este cea mai mare tensiune pe care o atinge sangele cand bate inima. Al doilea numar reprezinta tensiunea diastolica. Este nivelul cel mai scazut al tensiunii arteriale, cand inima se relaxeaza intre batai. Ambele valori sunt importante. Cu cat sunt mai ridicate, cu atat riscul de a avea, in viitor, probleme de sanatate este mai mare, se arata intr-un pliant distribuit de autoritatile de sanatate publica.

Daca tensiunea arteriala este in mod constant, 140/90 sau mai mare, pentru mai multe saptamani, atunci probabil aveti hipertensiune arteriala. Puteti avea hipertensiune arteriala si daca doar una dintre valori este mai mare decat ar trebui. In timp, tensiunea arteriala ridicata poate leza organele, crescand riscul de atac de cord si accident vascular cerebral. De asemenea, presiunea arteriala ridicata determina afectarea cardiaca si renala si este strans corelata cu anumite tipuri de dementa.

Cine face hipertensiune arteriala?

De regula, nu exista o cauza unica a hipertensiunii arteriale, dar riscul este marit de un stil de viata nesanatos. Riscul de hipertensiune arteriala creste cu varsta, dar aceasta nu insemna ca este un aspect normal al inaintarii in varsta. Daca aveti in familie istoric de hipertensiune arteriala, boala cardiaca, accident vascular cerebral, riscul este mai mare.

Ce puteti face pentru a vi se reduce tensiunea arteriala?

Consumati mai putina sare! Prea multa sare consumata poate duce la cresterea tensiunii arteriale. Exista sare “ascunsa” in numeroase alimente pe care le consumati, cum ar fi painea, cerealele, preparatele de carne. Verificati intotdeauna etichetele si alegeti produsele cu mai putin de 0,25 g sare la 100 de grame.

Consumati mai multe fructe si legume. Mai multe portii de fructe si legume consumate zilnic ajuta la scaderea tensiunii arteriale. O portie este in jur de 80g, aproximativ de marimea pumnului dumneavoastra.

30 de minute de exercitiu moderat efectuate zilnic, cinci zile pe saptamana vor determina scaderea tensiunii arteriale. Este ideal orice tip de activitate care va incalzeste si duce la cresterea frecventei respiratiei. Mentineti-va o greutate sanatoasa! Excesul ponderal duce la cresterea tensiunii arteriale. O alimentatie sanatoasa si o activitate fizica regulata va va ajuta sa va mentineti o greutate normala si va contribui la mentinerea inimii si vaselor de sange in buna conditie.

Renuntarea la fumat, pe langa reducerea tensiunii arteriale, are si alte beneficii intre care reducerea riscului lezarii vaselor sanguine si in consecinta la diminuarea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral. Scadeti consumul de grasimi!

Luati medicamente daca este necesar! Multe persoane trebuie sa ia unul sau mai multe medicamente pentru controlul tensiunii arteriale. Chiar daca adaptarea la tratamentul zilnic poate fi dificila, este obligatoriu sa urmati tratamentul recomandat de medic, care va ajuta la scaderea tensiunii arteriale si reducerea riscului de boala cardiaca si accidente vasculare cerebrale.

In final, un ultim sfat: daca aveti hipertensiune arteriala nu o ignorati. Reducerea tensiunii arteriale micsoreaza riscul de atac de cord si accident vascular cerebral!

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.