Ghid - virozele respiratorii. Cele mai simple masuri de prevenire

Ghid – virozele respiratorii. Cele mai simple masuri de prevenire

0

Sezonul rece aduce o crestere a numarului de viroze respiratorii. Autoritatile de sanatate publica reamintesc ca sunt cateva masuri de prevenire a acestora, masuri simple, la indemana tuturor. Virozele respiratorii pot afecta, in primul rand, varstnicii, copiii, femeile gravide, bolnavii cronici.

Ce se poate spune, pe scurt, despre virozele respiratorii? Sunt boli infectioase acute, contagioase, provocate de diferite tipuri de virusuri cu afinitate crescuta pentru caile respiratorii. Sursa de infectie este reprezentata de persoanele bolnave si de cele purtatoare de virusi care sunt aparent sanatoase. Caile de transmitere pot fi directe, prin intermediul picaturilor de secretie nazofaringiana care ajung in aer prin: vorbit, stranut, ras sau tuse si indirecte, prin mainile sau obiectele proaspat contaminate (batiste, vesela, tacamuri), arata Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii al Directiei de Sanatate Publica Galati.

Virozele respiratorii – simptomele si semnele obisnuite sunt:
– secretie nazala abundenta (scurgeri nazale);
– stranutul frecvent;
– durerea de gat spontana si/sau la inghitire;
– durerea de cap;
– lacrimare
– indispozitia;
– oboseala accentuata;
– rareori subfebrilitatea sau febra moderata.

Infectiile respiratorii acute virale se pot prezenta sub mai multe forme: rinita, faringita, laringita, traheita, bronsita, pneumonii, putand fi prezente adeseori mai multe tipuri de boala in acelasi timp. Evolutia este in general spre vindecare fara sechele. Exista insa si posibilitatea de aparitie a complicatiilor: extinderea infectiei, suprainfectarea bacteriana, acutizarea bolilor cronice, in special la persoanele cu risc crescut de a se imbolnavi.

Virozele respiratorii – cele mai simple masuri de prevenire

Vaccinarea persoanelor cu risc crescut adica cei ce prezinta boli cardio-vasculare, pulmonare, renale, metabolice (diabet zaharat) si a persoanelor cu sistem imuno-deficitar scazut.
– Folosirea judicioasa a tuturor factorilor de calire a organismului (aer, soare, miscare);
– Alimentatia bogata in vitamine si minerale (fructe si legume proaspete);
– Hidratare corecta, suficienta cu sucuri naturale, ceaiuri calde cu lamaie si miere, evitand in acelasi timp alcoolul, cofeina si fumatul ce pot duce la agravarea simptomelor;
– Respectarea regulilor de igiena personala: spalarea frecventa a mainilor mai ales dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave, folosirea batistelor igienice in caz de tuse sau stranut, suflarea corecta a nasului (alternativ cand pe o nara, cand pe alta iar la copiii mici aspirarea secretiilor nazale cu o para de cauciuc), sa curatam si sa dezinfectam vesela si tacamurile, precum si jucariile copiilor, ori de cate ori unul din membrii familiei este bolnav;
– Aerisirea frecventa a incaperilor (locuinte, locuri de munca, sali de clasa);
– Evitarea aglomerarilor si a contactului cu persoanele bolnave si expunerea la frig, curent si umezeala;
– Adoptarea unei tinute vestimentare de protectie impotriva frigului.

La aparitia unei boli respiratorii acute febrile, se vor aplica urmatoarele masuri:
– Izolarea la domiciliu.
– Anuntarea imediata a medicului de familie; cand acesta nu poate fi contactat, persoana se va prezenta de urgenta la camera de garda a unei unitati medicale de boli infectioase.
– Evitarea automedicatiei.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.