Ghidul Prematurului, ajutor pentru parintii de copii prematuri

Ghidul Prematurului, ajutor pentru parintii de copii prematuri

0

Informatii despre cauzele posibile ale prematuritatii, investigatii, afectiuni ale prematurului, alimentatie, recomandari pentru parinti de copii prematuri. Pe scurt – Ghidul Prematurului. Vezi unde va fi distribuit!

Initiatorii: ne dorim ca acest ghid – Ghidul Prematurului – sa ajunga la cat mai multe familii care au nevoie de ajutor

Asociatia “Unu si Unu” a anuntat lansarea acestui proiect unic in Romania – Ghidul Prematurului, realizat cu sprijinul specialistilor in domeniu si destinat parintilor.

Ghidul Prematurului a fost elaborat de un grup de specialisti — ginecologi, neonatologi, psihologi. Ghidul Prematurului contine informatii despre cauzele posibile ale prematuritatii, investigatii, afectiuni ale prematurului, alimentatie, recomandari pentru parinti de copii prematuri, dar si informatii utile legate de drepturile copilului prematur, tipuri de concedii la care au dreptul parintii sau monitorizarea prematurului pana la 2 ani. Ghidul Prematurului va fi distribuit la nivel national in peste 19.000 de exemplare, in maternitatile de gradul II si III.

“Ne dorim ca acest ghid sa ajunga la cat mai multe familii care au nevoie de ajutor si in cat mai multe maternitati unde sunt adusi pe lume bebelusi inainte de termen. Sunt obiective ambitioase prin care ne dorim sa dezvoltam un proiect menit sa construiasca o lume mai buna pentru fragilii prematuri si parintii acestora. Astfel, Ghidul Prematurului poate deveni o unealta de comunicare a doctorilor si parintilor in toate maternitatile de gradul II si III din tara. Multumim Ministerului Sanatatii pentru tot sprijinul acordat”, a declarat Diana Gamulescu, vicepresedintele Asociatiei “Unu si Unu”.

Ministerul Sanatatii, despre Ghidul Prematurului

Ghidul Prematurului reprezinta un mijloc de informare esential pentru familiile bebelusilor prematuri, in contextul in care in tara noastra nasterile premature reprezinta aproape 10% din totalul nasterilor. Ghidul Prematurului contine si detalii despre rolul mamei in terapia neonatala, precum si despre relatia prematur — mama si modul in care evolutia unui bebelus este influentata de starea mamei. Ghidul Prematurului ofera si o perspectiva interesanta despre cum este pentru un cadru medical sa lucreze in terapie intensiva neonatala.

“Ministerul Sanatatii considera oportuna lansarea Ghidului Prematurului, un proiect destinat parintilor cu copii prematuri. Ministerul Sanatatii deruleaza inca din anul 2001 Programul National de Sanatate a Femeii si Copilului, in cadrul caruia copiii prematuri beneficiaza de alimentatie cu destinatie medicala speciala, definitorie pentru recuperarea nutritionala si prevenirea malnutritiei proteincalorice, factor de risc primordial in mortalitatea infantila. Mai mult, anul acesta, am alocat peste 4,1 milioane de lei pentru sectiile de neonatologie si vom suplimenta aceste fonduri in perioada urmatoare la rectificarea bugetara”, a declarat prof. dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Nasterea prematura, una dintre principalele cauze ale mortalitatii infantile

Nasterea prematura reprezinta una dintre principalele cauze ale mortalitatii infantile, cu impact in dezvoltarea pe termen scurt si lung a nenumarate probleme de sanatate, atat pentru nou-nascuti, cat si pentru mame: probleme de auz sau vaz, afectiuni cronice ale plamanilor, simptome specifice paraliziilor cerebrale, dislexiei, hiperactivitatii, depresiei.

La ora actuala, Romania inregistreaza printre cele mai crescute rate ale copiilor nascuti cu greutatea egala sau mai mica de 2.500 de grame — 10,24%, din care 3,5% sub 2.000 d grame.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.