Premiera medicala: Mastectomie la un pacient cu ginecomastie

Premiera nationala: Mastectomie endoscopica la un pacient cu ginecomastie bilaterala, efectuata la Centrul de Diagnostic si Tratament al Patologiei Mamare MedLife

0

MedLife, cel mai mare operator de servicii medicale private din Romania, a inregistrat o noua premiera pentru sistemul medical romanesc. O echipa din cadrul Centrului de Diagnostic si Tratament al Patologiei Mamare MedLife a efectuat o mastectomie endoscopica unui pacient de 19 ani cu ginecomastie bilaterala.

Pacientul suferea de ginecomastie

Pacientul a fost diagnosticat cu ginecomastie bilaterala (cresterea in volum a sanilor la barbat printr-o proliferare glandulara benigna) in urma cu patru ani. Acesta a urmat un tratament endocrinologic de specialitate, iar boala a avut o remisie de 20%, insa ulterior, tratamentul medicamentos nu a mai avut efect, astfel incat interventia chirurgicala era urmatoarea optiune terapeutica. Interventia a durat trei ore si a constat in rezectia chirurgicala a glandei mamare, utilizandu-se intrumentarul folosit in chirurgia laparoscopica si un trocar single port prin care au fost introduse intrumentele de lucru si camera video.ginecomastie

„Interventia este o premiera pentru medicina romaneasca deoarece tehnica permite disectia glandei mamare printr-o incizie de mici dimensiuni, un mai bun control al hemostazei, pacientul ramanand cu cicatrici minime. Conceptul de chirurgie minim invaziva la nivelul sanului a luat nastere inca din anii ’90 cand s-au efectuat primele mastectomii endoscopice, in prezent metoda impunandu-se din ce in ce mai mult si in patologia maligna mamara. Mastectomia endoscopica a fost utilizata initial in cazul pacientilor cu ginecomastie si in patologia mamara benigna, insa la ora actuala aceasta este folosita si la pacientele diagnosticate cu cancer mamar sau la cele care au indicatie de mastectomie profilactica”, a declarat dr. Cristian Gabriel Viisoreanu, medic specialist chirurgie generala, coordonatorul Centrului de Diagnostic si Tratament al Patologiei Mamare MedLife.

Operatia a fost realizata de o echipa multidisciplinara din cadrul Centrului de Diagnostic si Tratament al Patologiei Mamare MedLife, formata din: dr. Gabriel Viisoreanu, medic specialist chirurgie generala, dr. Catalin Stangu, medic primar chirurgie plastica, dr. Dragos Kinn, medic specialist chirurgie generala, dr. Lucian Rusitoru, medic specialist chirurgie generala si dr. Denisa Iancu, medic specialist chirurgie vasculara.

Ginecomastia reprezinta dezvoltarea excesiva a sanului la barbat

Ginecomastia se poate manifesta la nivelul unui singur san (unilaterala) sau la ambii (bilaterala). Ea poate avea cauze fiziologice (pubertatea, imbatranirea etc.) si patologice.

Ginecomastia patologica este cauzata de un dezechilibru hormonal

Ginecomastia patologica este cauzata de un dezechilibru hormonal, consumul anumitor medicamente sau de anumite patologii asociate. Printre optiunile terapeutice se numara: tratamentul medicamentos endocrinologic, lipoaspiratia (in cazul in care cauza ginecomastiei este obezitatea) si excizia glandei mamare.

Prin aceasta operatie, Centrul de Diagnostic si Tratament al Patologiei Mamare MedLife devine singurul centru medical din Romania in care sunt efectuate mastectomii endoscopice, aceste interventii fiind disponibile pana acum doar in strainatate.

Centrul de Diagnostic si Tratament al Patologiei Mamare MedLife ofera un circuit complet pacientilor cu probleme la nivelul sanului. In cadrul acestuia, o echipa multidisciplinara de specialisti formata din imagist, chirurg, oncolog, radioterapeut, chirurg plastician, anatomopatolog, psiholog, nutritionist si kinetoterapeut sta la dispozitia pacientilor, oferindu-le tratament personalizat si tehnici moderne de tratament pentru patologia mamara benigna si maligna.

Lunar, in cadrul centrului sunt tratati peste 100 pacienti, fiind efectuate 40-60 interventii chirurgicale de specialitate.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.