Greva generala in Sanatate anuntata in luna mai

1

Declansarea grevei generale in Sanatate este iminenta, sustin sindicatele din Sanatate, care au anuntat ca Guvernul nu a venit cu nicio solutie  pentru angajatii din sistem care au pierdut bani dupa aplicarea Legii Salarizarii si a regulamentului de sporuri.

26 aprilie – miting in Bucuresti, 7 mai – greva de avertisment, 11 mai – greva generala

Astfel, saptamana viitoare, pe 26 aprilie, va avea loc un miting in Capitala cu peste 10.000 de oameni, pe 7 mai va avea loc o greva de avertisment, iar pe 11 mai e declansata greva generala.

Liderii federatiei sindicale Sanitas au anuntat revendicarile principale:

“Cerem modificarea Legii Salarizarii – contractul colectiv de munca, pragul de 30% la sporuri si crestere salariala unitara, pentru toti colegii”.

Proteste in spitalele din toata tara, Guvernul nu are bani de mai mult

Haosul din salarizare a dus la proteste in numeroase spitale din toata tara, pe masura ce oamenii isi primeau fluturasii pe luna martie si vedeau ca majorarile promise sunt de fapt scaderi de sute de lei. Pierderile sunt si de peste 1.700 de lei pentru unele categorii din anumite spitale.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a recunoscut ca 10% din personalul sanitar pierde bani, insa a aruncat problema in curtea managerilor de spitale, cerandu-le sa se “gospodareasca” pentru a corecta scaderile provocate de noua legislatie.

Exista diferente foarte mari intre spitale, si in functie de specialitate, si de ordonatorul de credite, astfel ca s-a ajuns la situatii in care in unele unitati s-au dat sporuri mai mari, in altele mai mici si in altele deloc.

Premierul Viorica Dancila le-a cerut ministrilor Muncii, Sanatatii si Finantelor sa cheme managerii de spitale la discutii si sa gaseasca solutii: “Sa inchidem acest subiect!“.

Multi angajati spun ca au salarii diminuate cu sume intre 100 si 1.200 de lei

“Avem o scadere de peste 40% la salarii ceea ce este mult. O scadere salariala este importanta. Pana la 1200 de lei, in conditiile in care toti colegii mei de la ingrijitoare si pana la medic lucram in aceleasi conditii. Este o mare nedreptate. La spitale de monospecialitate, practic s-a impus acel plafon de 30 la suta care se bata in cap cu legea care permite acordarea sporurilor intre 55 si 85 la suta.”

La Sibiu, peste 50 de angajati ai Spitalului de Pneumoftiziologie au protestat in curtea unitatii, apoi au plecat spre Prefectura. Contesta noul Regulament de sporuri. Aproximativ 40 la suta dintre angajatii spitalului au fost afectati de plafonarea sporurilor, salariile acestora fiind diminuate cu sume intre 100 si 1200 de lei. Oamenii au iesit in curtea spitalului cu pancarde pe care scrie: “Vrem sporurile inapoi. Noi ingrijim bolnavii, nu voi!” si au scandat:  “Nu va bateti joc de noi, vrem sporul inapoi.”

Share.