Greva generala in Sanatate

1

Medicii si intreg personalul din Sanatate au decis sa parcurga etapele legale in vederea declansarii si organizarii grevei generale. Ei sunt nemultumiti de salariile care nu sunt pe masura asteptarilor lor.

Decizia de a declansa greva generala la nivel national a fost luata in unanimitate

Greva generala in sanatate va incepe cu patru zile de pichetari, care vor avea loc pe 22, 24, 27 si 29 martie la sediile ministerelor Sanatatii, Muncii, Finantelor, dar si la sediul PSD.

“Suntem profund nemultumiti si de modul de dialog cu factorii decidenti si de impactul social generat de aplicarea discriminatorie a Legii salarizarii in sectorul sanitar, precum si de intarzierea elaborarii unui regulament de acordare a sporurilor. Prin urmare, trecem la strangerea semnaturilor pentru indeplinirea conditiilor de greva. Vom parcurge etapele legale, vom avea o greva de avertisment de doua ore si la finalul actiunii vom declansa greva generala pe perioada nedeterminata”, a anuntat Ion Cotojman, presedintele Federatiei Sindicale Hipocrat.

El apreciaza ca acordarea, la 1 martie, a salariilor din grila, exclusiv pentru medici si asistenti, incalca principiile de baza, formulate de legiuitor in aceeasi lege, cu privire la nediscriminare, ierarhizare, stimulare.

“Includerea sporului pentru asigurarea continuitatii si a indemnizatiei de hrana in cuantum de 30% pe ordonator principal de credite ne va mentine ancorati in simulari utopice si ne va plasa pe o pista falsa a dialogului social. Un alt aspect care ne-a nemultumit este legat de taxarea indemnizatiei de hrana cu procentul aferent contributiilor la asigurari sociale in unele unitati sanitare, din cauza absentei unor clarificari detaliate si obiective din partea autoritatilor competente”, spune Ion Cotojman, presedintele Federatiei Sindicale Hipocrat.

In aprilie, va avea loc un miting la care vor participa in jur de 20.000 de angajati din sanatate, cu totii fiind nemultumiti de regulamentul de sporuri si de legea salarizarii.

“Cu toate ca, pe parcursul interventiilor noastre am adus dovezi clare cu privire la faptul ca farmacistilor nu li s-a acordat nici macar majorarea cu 25% la 1 ianuarie, ca urmare a plafonarii salariului de incadrare, nici acest aspect punctual nu s-a dorit a se temporiza in momentul modificarilor ulterioare ale legii. Pe langa toate aceste categorii de salariati, nu sunt de neglijat nici angajatii din structurile tehnico-administrative, care se ocupa de buna functionare a unitatilor sanitare si de care depinde aprovizionarea lor, de implementarea politicilor economice care vizeaza eficientizarea cheltuielilor si de alte activitati de care personalul medical si bolnavul nu se pot dezice”, spune presedintele Federatiei Sindicale Hipocrat.

Revendicarile sindicalistilor vizeaza aplicarea grilei de salarizare pentru tot personalul incadrat in sistemul de sanatate, aprobarea regulamentului de sporuri conform anexelor I-IX, reevaluarea art. 25 din Legea salarizarii unitare si limitarea lui exclusiv la sporul de conditii, reevaluarea Legii salarizarii si corectarea inechitatilor create intre categorii profesionale, atat din interiorul sistemului de sanatate, cat si in comparatie cu alte categorii profesionale de bugetari.

sursa

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Greva generala in Sanatate • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.