Guvernul descuie locuinte ANL pentru medicii rezidenti

Guvernul descuie locuinte ANL pentru medicii rezidenti

1

Guvernul umbla la legislatia care sta la baza ANL: tinerii specialisti din Sanatate, intre care si medicii rezidenti, sunt printre beneficiari. Aceasta, pentru a contracara “migratia personalului bine pregatit”!

Repartitiile, in cel mult trei ani de la implinirea varstei de 35 de ani

Printr-o OUG, un articol din Legea 152/1998 privind infiintarea ANL este modificat: “Tinerii specialisti din invatamant si din sanatate, in sensul prevederilor prezentei legi, sunt persoane majore in varsta de pana la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinte construite prin programele ANL, destinate inchirierii, si care pot primi repartitii in cel mult 36 de luni de la implinirea acestei varste, angajati ai unitatilor din domeniile respective aflate pe raza unitatii administrativ- teritoriale in care sunt amplasate locuintele, inclusiv medicii rezidenti, si care nu detin o locuinta in proprietate pe raza unitatii administrativ-teritoriale respective”. Asa suna acum legea, insa practica probabil va bate teoria – nu inseamna insa ca, de maine, medicii rezidenti pot primi cheile de la apartamente!

Potrivit Legii 152/1998, chiria se stabileste de catre autoritatile administratiei publice locale. Locuintele pot fi vandute, la cererea chiriasului, de catre autoritatile administratiei publice locale: valoarea de vanzare este data de valoarea de inventar a locuintei, din care se scade amortizarea calculata de la data punerii in functiune pana la data vanzarii.

Iata in ce localitati au fost date in folosinta, in ultima vreme, locuinte ANL.

Locuinte ANL pentru a-i tine in tara pe medicii rezidenti

Guvernul explica de ce a fost necesara includerea medicilor rezidenti in categoria tinerilor specialisti care pot achizitiona locuinte ANL, destinate inchirierii: “…migratia personalului de specialitate medico-sanitar bine pregatit, aspect care a condus la reale dificultati in ceea ce priveste o optima functionare a intregii activitati desfasurate in unitatile sanitare publice, avand in vedere ca deficitele si decalajele acumulate an de an fac ca starea acestui sistem de importanta nationala sa se deterioreze de la zi la zi, pentru stoparea exodului medicilor catre alte tari, fenomen care a luat amploare in ultimul timp”, socotesc cei de la Executiv.

Si tot pentru medicii rezidenti! Guvernul a majorat cu 25%, respectiv de la 3.100 de lei la 3.875 de lei, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunara bruta lunara in functie de care se acorda bursa de rezidentiat. Prevederea este legata de majorarea salariilor din Sanatate, de la 1 octombrie, cu 25%.

Share.

1 Comment

  1. Guvernul habar n-are ca la 35 de ani nu mai e nimeni rezident , nici macar neurochirurgii , si ca marea migratie se face mult inainte de 35 de ani 😉 Cine termina facultatea si vrea sa plece nu o sa stea 10+ ani ca i-a mai pus guvernul 2 milioane la salar si o sa-i dea un apartament la 35 de ani.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.