H-Alert: testare gratuita HIV, hepatita B si C

H-Alert: testare gratuita HIV, hepatita B si C

0

Testare gratuita pentru HIV si virusurile hepatitei B si C, in cadrul campaniei nationale H-Alert. Testarea se face in Bucuresti, dar si in Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si alte orase – vezi centrele!

Campania H-Alert, care se va desfasura in perioada octombrie 2015 — aprilie 2016, promoveaza testarea gratuita pentru HIV si virusurile care declanseaza hepatita B si C, screening national si servicii pentru utilizatorii de droguri injectabile. Testarea va avea ca rezultat realizarea Registrului National de Hepatite. In cadrul campaniei vor fi derulate si actiuni de informare, educare, comunicare.

H-Alert a fost lansata de Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” si partenerii sai — Asociatia Romana Anti-SIDA, Fundatia Parada si Romanian Harm Reduction Network.

“Campania va mobiliza tinerii si grupurile sociale vulnerabile. Unul dintre obiectivele principale ale campaniei este sa invite aceste persoane, dar si publicul larg, sa se testeze si sa se informeze cu privire la prevenirea acestor infectii”, a anuntat Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”, legat de H-Alert.

De ce H-Alert? Testarea poate face uneori diferenta dintre viata si moarte

testare
Testarea gratuita H-Alert poate fi efectuata in unul dintre cele noua centre din Bucuresti si din tara – vezi aici lista.

“Este foarte important ca oamenii sa inteleaga ca testarea poate face uneori diferenta dintre viata si moarte. Infectia cu HIV, precum si cea virusurile hepatitice B si C, evolueaza de multe ori fara simptome sau poate fi confundata cu alte infectii, astfel ca singura modalitate de a afla daca o persoana este infectata sau nu, este testarea. Cu rezultatele acestor testari vom putea, impreuna cu Ministerul Sanatatii, sa punem bazele unor politici de sanatate publica care sa permita interventii mai rapide si mai eficiente care sa diminueze amploarea infectiilor in randul tinerilor, grupurilor vulnerabile, dar si in randul publicului larg”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”.

Un sfert dintre romani nu au incredere in vaccinuri

Mai mult de jumatate dintre romani nu s-au testat niciodata pentru hepatita B sau C! Un sfert dintre romani nu au incredere in vaccinuri, unul din cinci romani nu s-ar vaccina impotriva virusului hepatitei B chiar daca i-ar fi recomandat de un medic, iar aproape 60% dintre acestia nu s-au testat niciodata pentru hepatita B si C. Aceasta sunt o parte dintre concluziile unui studiu derulat de Institutul National de Boli Infectioase, care a fost dat publicitatii miercuri.

“Exista cateva probleme majore: lipsa testarii pentru aceste infectii, lipsa de incredere in vaccinuri si existenta unor mituri cu privire la cele trei infectii. Aceste motive impiedica uneori prevenirea, diagnosticarea si tratamentul corect al infectiilor. in plus majoritatea romanilor inca nu s-au testat pentru hepatita B si C, ceea ce reprezinta un impediment puternic in gestionarea acestor infectii”, spunea prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, la lansarea H-Alert.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.