Hematuria (pierderea de hematii din sange)

Hematuria (pierderea de hematii din sange)

0

Hematuria, pierderea de hematii din sange este o afectiune ce nu trebuie sa o neglijam, deoarece complicatiile sunt grave, de aceea prezentarea la medic in momentul in care apare aceasta problema este foarte importanta.

“Pierderea de hematii din sange in urina poate fi definit ca hematurie. Din nefericire, este cea pe care o vedem si ingrijoreaza bolnavul, cealalta se descopera numai dupa un examen de urina. Cea mai mare parte a bolnavilor dezvolta hematurii microscopice. Nu totdeauna usor, dar se poate cauta cauza. Hematuriile pot fi o expresie a tulburarilor de coagulare si au o semnificatie. Foarte multa lume ia tratament anticoagulant, supradozarea poate duce la hematurie macroscopica si este usor de evaluat cauza. Este mult mai greu in momentul in care hematuria nu are cauza data de intregul organism, ci de elemente locale care, de cele mai multe ori sunt rinichi si cai urinare.”, a spus conf. dr. Adalbert Schiller, Șeful Clinicii de Nefrologie, Spitalul Județean, Timișoara

Daca sangerarea este de cauza urologica se poate insoti de colica renala sau de o cistita hemoragica. Daca din nefericire, hematuriile de cauza glomerulara nu au simptome clinice remarcabile. In momentul in care un bolnav dezvolta hematurie ar trebui sa fie evaluat. Daca are hipertensiune pentru cauza hipertensiunii, daca are edeme probabil ca ele sunt de cauza renala si examenul de urina va evidentia si proteinurie si suntem mai aproape de diagnosticul de hematurie glomerulara.

Hematuria este mult mai bine sa o previi, decat sa o tratezi mai tarziu prin dializa

Orice persoana trebuie sa stie ca hematuria este mult mai bine sa o previi, decat sa o tratezi mai tarziu prin dializa.

Este bine sa te prezinti la medic atunci cand hematuria apare. Ar putea sa fie vorba despre o ingrijorare nemotivata. Hematuria este un semn clinic care indiferent daca este urologica sau nefrologica ar trebui investigata de la debut.

Hematuria – cauze

Una dintre cauzele majore ale hematuriei sunt tumorile de vezica, uroteliu. Al doilea motiv este ca la baza tulburarilor de coagulare ar putea sa stea leucemii si atunci hematuria este primul semn. Investigand se ajunge la cauza reprezentata de o boala maligna de sange si tratamentul poate prelungi viata mult. In cazul glomerulonefritelor ele pot genera insuficienta renala acuta cat si cronica si este mult mai bine sa previi decat sa o tratezi prin dializa.

Medicii recomanda ca, indiferent de varsta, o data pe an, trebuie facut un examen de urina si sa determine creatinina ser.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.