Tot ce trebuie sa stii despre hemoroizi

1

De hemoroizi a auzit cu siguranta toata lumea, dar stii ce presupun de fapt si ce ii face sa apara? Intalnita destul de frecvent in practica medicala, boala hemoroidala reprezinta dilatarea venelor localizate in peretele rectului si anusului, ce au rolul de a sigila zona finala de evacuare a materiilor fecale.

Dilatarea anormala face ca aceste vene sa devina vizibile la exterior si sa sangereze. De cele mai multe ori afectiunea provoaca durere si prurit. Conform statisticilor, aproximativ jumatate dintre adulti se confrunta cu aceasta problema pana la varsta de 50 de ani, dar doar 4% dintre acestia se prezinta la medic pentru a cauta o solutie.

Ce cauzeaza aparitia hemoroizilor?

La baza afectiunilor hemoroidale sta disfunctia congenitala a vaselor sangvine din segmentul terminal al rectului, care se dilata in anumite conditii, cum ar fi sedentarismul, constipatia, abuzul de alcool, kilogramele in plus, ridicarea de greutati si efortul repetat, alimentatia nesanatoasa compusa in mare din alimente procesate, mostenirea genetica, tumorile in zona pelviana, sarcina si schimbarile determinate de sarcina.

Ceea ce trebuie sa stii despre hemoroizi este ca se inrautatesc odata cu trecerea timpului, creand stari de disconfort tot mai mari. Totodata, sunt mai intalniti la barbati decat la femei.

Fiind o boala a tesutului vasculo-conjunctiv din zona anala, hemoroizii sunt deci o boala a vaselor de sange, dar si o boala de tesut conjunctiv care sustine vasele sanguine din zona anusului. Atunci cand hemoroizii sangereaza, sangele este deschis la culoare. Asta inseamna ca nu este doar sange ce se intoarce prin vene la inima, ci este si sange arterial, incarcat cu oxigen.

Tipuri de hemoroizi

Exista doua tipuri de hemoroizi: interni si externi. Prima categorie se dezvolta in interiorul rectului inferior, nu cauzeaza durere, dar poate provoca sangerari minore. Gradul de severitate pentru hemoroizii interni este stabilit conform urmatorului sistem de clasificare:

  • Hemoroizii de gradul 1 sangereaza, dar nu ies afara din anus;
  • Hemoroizii de gradul 2 sunt procidenti si se retrag singuri, cu sau fara sangerare;
  • Hemoroizi de gradul 3 sunt procidenti, dar trebuie impinsi inauntru cu degetul;
  • Hemoroizi de gradul 4 sunt procidenti si nu pot fi impinsi inauntru. Hemoroizii de gradul 4 includ si hemoroizii care contin cheaguri de sange sau hemoroizii care imping foarte mult din mucoasa rectului prin anus.

Spre deosebire de cei interni, hemoroizii externi sunt durerosi, cauzeaza mancarimi severe si dificultati in a sta jos. Pot, de asemenea, la randul lor, sa sangereze sau sa prezinte cheaguri de sange.

Din fericire, ambele tipuri de hemoroizi sunt tratabili, motiv pentru care este recomandat sa te prezinti la medic pentru a incepe tratamentul adecvat cat mai repede.

Diagnosticarea hemoroizilor o poate face atat medicul generalist, cat si specialistii in tratarea lor – medicii gastroenterologi si proctologii. Odata ce observi simptomele enumerate mai sus, ti se va pune un diagnostic clar dupa consultatie si dupa investigatii de tipul tuseu rectal, anuscopie, colonoscopie.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Tot ce trebuie sa stii despre hemoroizi • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.