Hepatita B: reincepe vaccinarea, au sosit 50 000 de doze

Hepatita B: reincepe vaccinarea, au sosit 50 000 de doze

0

Ministerul Sanatatii vine cu o veste mare pe frontul luptei cu hepatita B: a receptionat astazi primele 50 000 de doze de vaccin din cele 200 000 pe care le va achizitiona in acest an. ”Dificultatile legate de procesul de achizitionare se datoreaza lipsei de pe piata a produsului”, explica oficialii problemele legate de procurarea vaccinului.

Recuperarea copiilor nevaccinati, prin cabinetele medicilor de familie si maternitati

Ministerul Sanatatii precizeaza ca Directiile de Sanatate Publica au fost instiintate sa se prezinte in regim de urgenta la sediul Companiei Unifarm SA pentru ridicarea dozelor de vaccin pentru hepatita B si repartizarea acestora. Vaccinul va fi utilizat pentru recuperarea copiilor nevaccinati, cat si pentru vaccinarea de rutina a nou-nascutilor, conform calendarului. Recuperarea copiilor nevaccinati se va realiza, sub coordonarea directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, prin cabinetele medicilor de familie si maternitati.

Ministerul Sanatații: exista un numar mic de producatori care mai produc aceste vaccinuri

Ministerul Sanatatii a demarat procedurile de achiziție centralizata a vaccinului folosit pentru hepatita B inca de la inceputul acestui an. ”Dificultatile legate de procesul de achizitionare se datoreaza lipsei de pe piata a produsului. In prezent, exista un numar mic de producatori care mai produc aceste vaccinuri si care nu au disponibile in acest moment cantitatile necesare la nivel global. Vaccinul antihepatitic B este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a afectiunii – hepatita B si se administreaza la nou-nascuti in maternitate. Vaccinul este inclus in calendarul national de imunizare al MS si este gratuit”, precizeaza ministerul.

Hepatita B, in statistici

Potrivit unui raport al raportul al European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC, in fiecare an sunt diagnosticate intre 7000 si 8000 cazuri noi de hepatita virala B (505 cazuri noi de hepatita virala acuta tip B in Romania, in 2010). Este recunoscut faptul ca, urmare a programelor de vaccinare de rutina desfasurate de statele membre, incidenta privind hepatita B a scazut de la 6,7 cazuri la 100.000 locuitori in 1995 (24,4 cazuri la 100.000 locuitori in Romania) la 1.2 cazuri la 100.000 locuitori in 2009 (2,7 cazuri la 100.000 locuitori in Romania). Romania este citata ca avand cea mai ridicata prevalenta a infectiei cronice cu virusul hepatitic B care este estimata la peste 4%. Este recunoscut faptul ca 10% dintre adultii cu hepatita acuta B si 90% din copiii infectati perinatal vor dezvolta forma cronica a infectiei cu virusul hepatitic B, se arata in Metodologia de supraveghere a hepatitelor virale tip B si C.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.