Hepatita C: Testeaza-te acum! Testeaza-te aici! Campanie de testare gratuita adresata populatiei

1

Societatea de Boli Infectioase si HIV/SIDA si Asociatia SOS Drepturile Pacientilor demareaza o noua campanie de testare gratuita pentru depistarea Hepatitei C: HEPATITA C. TESTEAZA-TE ACUM! TESTEAZA-TE AICI! Proiectul se realizeaza in parteneriat cu Institutul National de Boli Infectioase ”Prof. Dr. Matei Bals”, cu sustinerea Ministerului Sanatatii.

Activitatile se adreseaza populatiei adulte, avand drept scop facilitarea accesului la depistarea si diagnosticarea precoce a bolii.Prof. Dr. Streinu Cercel

Testarea se face cu ajutorul unor teste rapide din saliva, non-invazive, rezultatul fiind disponibil in 20 minute.

Realizarea testarii se face de catre medici voluntari, in cadrul unor caravane medicale organizate in puncte cu trafic maxim pentru facilitarea accesului populatiei la testare.

 

In zilele de 16 si 17 octombrie 2017 se vor realiza testari gratuite in Bucuresti, la Piata Unirii si Piata Bucur-Obor, intre orele 09:00 si 17:00.

Peste 70 milioane de persoane sufera de Hepatita C

Infectia cronica cu virusul hepatitei C (VHC) este o problema majora de sanatate publica la nivel global, estimandu-se ca in prezent peste 70 milioane de persoane sufera de aceasta afectiune. In marea majoritate a cazurilor, infectia cu VHC evolueaza spre ciroza si cancer hepatic.

In Romania, prevalenta infectiei cu VHC este de cca. 3,3%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana:

  • Peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu VHC
  • Cca. 80% ar fi cu replicare virala
  • 99% dintre infectii apartin genotipului 1b, acestea fiind asociate cu risc mai crescut de aparitie a cirozei hepatice
  • Peste 550.000 de persoane ar avea boala activa, progresiva.Prof. Dr. Florian Bodog

Doar 20% din persoanele infectate cu VHC stiu ca au hepatita C

Desi infectia cu VHC poate fi tratata cu ajutorul tratamentelor antivirale, multe dintre persoanele infectate nu stiu ca sufera de aceasta afectiune, din cauza naturii asimptomatice a bolii. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca, la nivel mondial, doar 20% din persoanele infectate cu VHC stiu ca au aceasta afectiune si doar 10% din cei diagnosticati sunt sub tratament.

 

Societatea de Boli Infectioase si HIV/ SIDA este o asociatie nonprofit, independenta, neguvernamentala si apolitica, ce reprezinta  interesele nepatrimoniale ale membrilor sai si promoveaza ingrijiri optime de sanatate pentru pacientii diagnosticati cu infectii.

Asociatia S.O.S. Drepturile Pacientilor a fost fondata in 2015, cu scopul de a informa pacientii cu privire la drepturile acestora si de a-i sprijini in accesarea serviciilor medicale. Asociatia este in dialog permanent cu pacientii, reflectand problemele semnalate de acestia in spatiul public si adresand nevoi specifice prin proiectele pe care le dezvolta.

Share.