Hepatita, dusmanul tacut: stiti cati romani sunt infectati? Actiune nationala de sensibilizare

Hepatita, dusmanul tacut: stiti cati romani sunt infectati? Actiune nationala de sensibilizare

0

toxifectie alimentaraElevi sau studenţi la Medicină, sportivi, dar și pacienţi, implicați în întreaga țară, în ultimele zile, la acţiuni de informare asupra importanţei depistării la timp a hepatitei! A fost flash-mob-ul organizat de APAH-RO – Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România în București, la Plaza România, Brașov – Centrul Civic, Câmpia Turzii – Parcul Central, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei. Cei aproximativ 300 de participanţi la International Metropolitan Triathlon Braşov au purtat brăţări simbolice. La Giurgiu, Arad, Timişoara, Alexandria, Iaşi, Bacău, Craiova au avut loc diverse acţiuni tematice pentru a atrage atenția asupra hepatitei.

Marinela Debu, preşedintele APAH-RO, a declarat: „Ne-am dorit ca anul acesta să dăm o mai mare amploare acţiunilor noastre, să fim mai aproape de oameni şi să-i convingem de importanţa testării şi a depistării la timp a afecţiunilor hepatice. Şi credem că, datorită voluntarilor din toate colţurile ţării, am reuşit. Trebuie să conştientizăm că hepatita acţionează ca un duşman tăcut. Nu trebuie să aşteptăm simptome ale bolii, e important să ne testăm, pentru că trăim într-o ţară în care una din zece persoane este afectată de o formă de hepatită cu virusul B sau C. Numai ne putem salva pe noi şi, indirect, şi pe cei din jurul nostru. Ca pacienţi trebuie să avem curajul de a vorbi deschis despre această boală şi de a nu ne mai teme de discriminare. Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să o facem pornind cu noi”.

Aproape 5% din 50.000 români testați, depistaţi pozitiv pentru infecţia cu hepatită C

În urma campaniei de testare, numită sugestiv Hepatita C nu doar. Doar ucide” derulată în prima jumătate a acestui an de APCR, împreună cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „prof. dr. Matei Balş” Bucureşti, din cei 50.000 de români testaţi gratuit, 4,63% au fost depistaţi pozitiv pentru infecţia cu virus C.

Constatarea vine după ce, conform unui studiu naţional, realizat în perioada 2006-2008, de o echipă de medici de la Centrul de Hepatologie şi Gastroenterologie al Institutului Clinic Fundeni, sub coordonarea prof. dr. Liana Gheorghe, în colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, prevalenţa infecţiei cu virusul hepatitei C în ţara noastră era de 3,23%.

„Estimările specialiştilor arată că vârful epidemiei cu hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, din cauza cumulării pacienţilor infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje”, a declarat recent Cezar Irimia, preşedintele APCR.

Totuşi, managerul INMB, prof. dr. Adrian Streinu-Cerce,l atrage atenţia că aceste date referitoare la hepatită trebuie „periate” şi susţinute prin metode alternative relevante. Astfel, din toamna anului trecut, la INMB se lucrează la intocmirea unui Registru unic pentru persoanele cu afecţiuni hepatice, program care va deveni funcţional începând cu luna viitoare.

Sursa: APAH-RO
Autor: Televiziunea Medicală

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.