Hernia de disc - Tot ce trebuie sa stiti despre acesta afectiune

Hernia de disc – Tot ce trebuie sa stiti despre acesta afectiune

0

Hernia de disc: atunci cand auzim de aceasta afectiune, ne trece automat un fior pe sira spinarii datorat faptului ca ne sperie mult acest termen, chiar daca nu stim prea multe despre afectiunea respectiva. E important insa sa stim ca hernia de disc se recunoaste printr-o durere la nivel lombar cu iradiere la nivelul membrelor inferioare, cauzata de o deplasare a discurilor intervertebrale, acestea deteriorandu-se in mod natural prin pierderea de colagen de la nivelul respectivelor vertebre care sustin coloana vertebrala.

Specialistii au constatat ca aproximativ 15% din populatie sufera de aceasta afectiune, incidenta mai mare fiind in categoriile de persoane au locuri de munca ce constau in depunerea unui efort crescut prin ridicarea unor greutati care solicita mult coloana vertebrala, precum si in randul celor sedentare sau obeze, insa exista si posibilitatea ca hernia de disc sa fie mostenita genetic.

Hernia de disc – Simptomatologia si cauzele

Este important sa se stie ca sunt multe cazuri de hernie de disc in care persoana nu resimte nicio durere si sa nu necesite intervensii chirurgicale, fapt ce face ca acestea sa nu intre in evidentele medicale, procentul populatiei care sufera de aceasta afectiune putand fi astfel mult mai mare decat cel prezentat de catre medici. Uneori, aceasta afectiune ajunge sa fie descoperita in urma unui control de rutina sau a unei radiografii. In cazuri extreme, se poate semnala compresia si inflamarea nervilor la nivelul maduvei spinarii, fenomen cunoscut sub denumiea sindromului „coada de cal” (cauda equina), acesta necesitand interventie chirurgicala de urgenta.

Cunoasterea simptomatologiei herniei de disc ne ajuta sa ajungem la medicul de specialitate cat mai rapid posibil pentru ca acesta sa poata interveni rapid in tratarea afectiunii. De aceea e bine sa stim ca atunci cand apar dureri la nivelul spatelui, mainilor, picioarelor sau gatului care se accentueaza in timpul tusei sau a stranutului, sau ne asezam intr-o anumita pozitie, resimtind in acelasi timp amorteli sau furnicaturi la nivelul membrelor superioare si inferiore, slabiciune musculara si incapacitate de a strange sau manevra anumite obiecte, este indicat sa ne adresam unui medic pentru investigatii suplimentare care sa infirme sau confirme un diagnostic precum cel de hernie de disc.

Hernia de disc – diagnosticarea

Pe langa examenul clinic care consta in testarea reflexelor, a rezistentei musculare si mobilitatii, precum si capacitatea de a simti vibratii, intepaturi sau atingerile, un medic specialist poate solicita pentru confirmarea diagnosticului unei hernii de disc si unele investigatii suplimentare, precum radiografie, tomografie computerizata, mielografie sau RMN (imagistica prin rezonanta magnetica).

Hernia de disc – tratament

Medicii recomanda in cazul herniei de disc un plan personalizat de exercitii care sa corecteze pozitia coloanei vertebrale, evitarea ridicarii de greutati si a pozitiilor care pot genera dureri locale, scaderea in greutate, medicatie sub forma de antiinflamatoare sau analgezice cu administrare orala sau parenterala, in unele situatii fiind indicate chiar si injectii cu cortizon, interventiile chirurgicale fiind foarte rar indicate, in cazurile in care nici fizioterapia nu mai este eficienta.

Ca metode alternative de tratament pentru hernia de disc, mai pot fi aplicate acupunctura, chiropractica, masajul terapeutic si yoga, insa nu inainte de a avea consimtamantul unui medic.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.