Hernia de disc - tratament revolutionar

Hernia de disc – tratament revolutionar fara interventie chirurgicala

0

Una dintre cele mai frecvente dureri pe care pacientul le acuza atunci cand vine la doctor sunt durerile lombare cauzate de hernia de disc. In Statele Unite aproximativ 80% din populatie prezinta dureri lombare la un moment dat pe parcursul vietii.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Hernia de disc
  3. Terapia conservativa
  4. Tratamentul cu ozon
  5. Cum actioneaza ozonul medical

Hernia discurilor intervertebrale (hernia de disc)

Rolul discurilor intervertebrale este de a absorbi forta provenita din socurile transmise corpurilor intervertebrale cu scopul de a le proteja.

Hernia de disc este cauza cea mai comuna a durerilor lombare asociate cu o anormalitate structurala definita.

Tratamentele cele mai raspandite pentru hernia de disc includ interventia chirurgicala cu eliminarea fragmentului, injectii epidurale cu steroizi si administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene.

Terapia conservativa

Pacientii la care terapia conservativa nu a avut rezultate satisfacatoare sunt indrumati catre chirurgie considerand ca o atitudine nechirurgicala nu ar fi de folos.

Extinderea terapiei conservative (uneori pana la 4 ani) ar putea sa aiba rezultate la fel de bune ca si chirurgia, mai ales ca in numeroase cazuri apare recidiva dupa interventia chirurgicala.

Tratamentul cu ozon

Tratamentul cu ozon medical (amestec de O2/O3) a cunoscut o raspandire destul de larga in Europa. Ozonul medical este folosit pe scara larga in Europa de mai bine de 40 de ani si este luat in considerare ca o varianta de tratament pentru hernia de disc si alte tipuri de dureri lombare joase.

Folosirea ozonului medical in tratarea herniilor de disc dateaza din 1983 iar cazurile atent selectate beneficiaza de o rata de vindecare de 95%. Mai mult decat atat, in 80% din cazurile cu remisiune clinica exista si un corespondent CT sau RMN care probeaza vindecarea leziunii.

Metoda are la baza administrarea unui amestec O2-O3 repetat timp de 8-14 sedinte in musculatura paravertebrala si in vecinatatea fragmentului herniat. Injectia este bine tolerata si in general nedureroasa, cu exceptia unei dureri localizate de durata scurta.

Cum actioneaza ozonul medical

Desi mecanismul exact nu este complet inteles exista o serie de proprietati ale ozonului medical care ne ofera o imagine asupra modului de actiune.

Numeroase studii au incriminat inflamatia la nivelul fragmentului discal ca fiind unul din mecanismele lombosciaticii. Ozonul actioneaza asupra cascadei inflamatorii prin inhibarea degradarii acidului arahidonic in prostaglandine. Astfel, prin reducerea cantitatii de compusi proinflamatori rezulta si o reducere a durerii.

O alta ipoteza se bazeaza pe faptul ca circulatia din zona herniata este compromisa, fluxul arterial si venos fiind astfel diminuat. Combinatia acestor factori poate genera o hipoxemie serioasa. Acesti factori contribuie, la randul lor, la aparitia durerii. Radacinile nervoase si in special cele senzitive sunt sensibile la anoxie.

Prin aplicarea ozonului in zona ischemiata se produce hiperoxigenarea acesteia cu reducerea consecutiva a durerii. Efectul direct este difuzia oxigenului in zona cu cresterea 2,3 difosfogliceratului care are drept consecinta eliberarea oxigenului de catre hemoglobina. Rezultatul final este cresterea cantitatii de oxigen de la nivelul zonei herniate si reducere anoxiei.

Un alt mecanism plauzibil este efectul direct al ozonului asupra fragmentul herniat. Se stie ca nucleul pulpos contine pana la 90% apa.

Ozonul are efect direct asupra moleculelor de glicozaminoglicani din structura nucleului puplos care retin apa. Prin reducerea cantitatii de apa retinuta se micsoreaza si dimensiunile fragmentului herniat.

Stimularea repararii tisulare (fibroblastele implicate in procesul de reparare tisulara prin secretia si depunerea de colagen sunt stimulate de prezenta moleculei de ozon).

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.