Hernia hiatala - cauze, simptome, (VIDEO)

Hernia hiatala – cauze, simptome, tratament (VIDEO)

0

Cand auzim de hernie ne gandim adesea ca este vorba de un disconfort localizat la nivelul abdomenului. Insa, herniile se pot localiza si la nivel toracal, cum este cazul herniei hiatale care este o afectiune frecventa a tubului digestiv.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Tratament

Hernia hiatala – cauze

In ceea ce priveste hernia hiatala, este tot o hernie, iesirea unui viscer din cavitatea abdominala. De aceasta data traectul preformat este hiatusul esofagian prin care trec esofagul si vasele principale, aorta si cava, si evident nervi. Largirea acestui hiatus poate permite formixului gastric sa hernieze inspre torace, intre cei doi plamani si in fata cordului.

Hernia hiatala – simptome

Hernia hiatala poate sa dea durere epigastrica sau sa fie fara durere si pot sa apara mici hemoragii oculte. Pacientul devine anemic. Alteori poate sa apara chiar hemoragia manifesta. Exista uneori dificultati in deglutitie, plus ceea ce este foarte important refluxul gastroesofagian care irita esofagul si da durere si senzatia de arsura, de pilozis.

Hernia hiatala – tratament

Singurul tratament al acestei afcetiuni este doar chirurgical si este indicat sa se faca cat mai repede, mai ales ca acum exista si posibilitatea de a interveni laparoscopic.

Tratamentul este numai chirurgical, se poate rezolva fie prin interventii clasice, fie laparoscopic. Constau in eliberarea din aderente in hiatus esofagian, coborarea portiunii herniate din stomac in cavitatea peritoneala, recalibrarea orificiului si fixarea stomacului prin diverse tehnici in asa fel incat sa impiedicam o realunecare ulterioara, sa prevenim recidiva.

Gastrita in zona heliata este aproape intotdeauna prezenta prin iritarea mucoasei gastrice. In mod deosebit, la nivelul peretelui poate sa apara perforatia si peritonite, dar mai rar. Problema nu este atat de grava prin boala in sine, cat prin disconfortul in viata de zi cu zi. Pilozisul, durerea sunt aproape permanente. Portiunea herniata in torace care contine mai mult gaze in ortostatism, distensia aceasta poate irita cordul, sa dea aritmie, extrasistole.

Pana la rezolvarea chirurgicala trebuie sa se instituie un tratament antiacid de protectie a mucoasei gastrice. Dupa operatie, pana la vindecarea mucoasei se va tine regim, iar daca pacientul nu are alta afectiune, isi poate relua regimul normal, fara sa faca abuz.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.