Hernia inghinala - cauze, simptome, tratament

Hernia inghinala

0

Hernia inghinala  este o proeminenta abdominala, aflata in cavitatea canalului inghinal. Hernia inghinala este foarte frecventa la barbati.

Hernia inghinala este de doua tipuri: indirecta si directa.

Hernia inghinala indirecta se produce printr-o deschidere a canalului inghinal care in m od normal trebuie sa se inchida inainte de nastere.

Hernia inghinala directa se produce datorita slabirii musculaturii in cursul vietii sau a imbatranirii.

Herniile inghinale indirecte sunt mai frecvente la barbati deoarece dupa coborarea testicolelor prin canalul inghinal, orificiul abdominal al acestui canal poate sa nu se inchida complet.

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Simptome
 3. Cauze
 4. Tratament

Hernia inghinala – simptome

Hernia inghinala prezinta umflaturi in zona inghinala sau a scrotului la barbati sau a labiei mari (ce acopera vaginul) la femei.

Aceasta umflatie poate sa apara progresiv, in cateva saptamani sau poate sa apara brusc, dupa ridicarea de greutati, tuse, aplecare, incordare sau ras. Multe hernii se remit (devin plate) in pozitia culcat.

Simptome hernia inghinala:

 • disconfort sau durere in zona inghinala sau la nivelul scrotului. Disconfortul creste la aplecare sau la ridicarea de greutati si se remite in pozitie culcat. Multe hernii insa nu determina nici o durere. Daca insa o parte a intestinului ce a protruzionat in afara abdomenului ramane prinsa (incarcerata) in hernie, atunci apare o durere brusca, intensa, greata si voma.
 • senzatie de greutate, umflare, de tinere sau de arsura in zona herniei, a scrotului sau a interiorului coapsei.

Simptome hernia inghinala la copii:

 • la sugari, o hernie se poate evidentia ca o umflatura in zona inghinala atunci cand copilul plange sau se misca
 • greata si voma, plans, refuzul de a manca. Hernia incarcerata apare mai frecvent la sugari si copii decat la adult si necesita tratament chirurgical imediat.

Hernia inghinala – cauze

Cauzele herniei inghinale sunt cauzate de:

 • persistenta unei comunicari intre abdomen si organele genitale (numita canal inghinal) ce in mod normal ar fi trebuit sa se inchida inainte de nastere
 • slabirea muschilor abdominali prin imbatranire si uzura in cursul vietii
 • conditiile ce cresc presiunea in cavitatea abdominala (exemplu tusea frecventa sau obezitatea)
 • sport – atletii dezvolta uneori o hernia determinata de sport manifestata printr-o durere cronica in regiunea inghinala cu sau fara semne de hernie. Acest tip de hernie apare mai ales in sporturi ce implica miscari repetate, ca de exemplu hochei, fotbal si tenis.

Hernia inghinala – tratament

Interventia chirurgicala este singura posibilitate terapeutica care vindeca hernia inghinala. Daca hernia inghinala nu determina nici un simptom nu este necesara operatia. Multi medici insa recomanda operatia reparatorie a herniei inghinale pentru a preveni aparitia strangularii chiar si atunci cand aceasta nu determina simptome.

Insa, operatia nu este intotdeauna strict necesara. Unele hernii raman mici si niciodata nu vor determina simptome. In prezent exista in derulare un studiu ce compara rezultatele operatiei efectuate precoce cu expectativa vigilenta.

Exista doua tipuri de operatii pentru hernia inghinala:
– operatia deschisa – se efectueaza o singura incizie la nivelul zonei inghinale. Este o operatie sigura, eficienta, utilizata de mai multi ani
– operatia laparoscopica. Este o metoda mai noua de corectare a herniilor inghinale la adult. Printr-o mica incizie chirurgul introduce in abdomen un instrument subtire, iluminat, numit laparoscop. Instrumentele cu care se va efectua corectarea herniei vor fi inserate prin alte mici incizii efectuate la nivelul abdomenului.

Riscul de refacere a herniei este variabil si depinde de tipul de operatie ce s-a efectuat si de experienta chirurgului. Dupa o operatie deschisa rata de reaparitie este intre 1% si 7% pentru herniile indirecte si intre 4% si 10% pentru cele directe. In cazul chirurgiei laparoscopice, riscul reaparitiei este de peste 10%, desi exista studii ce precizeaza o rata a recurentei de doar 0.25%-2%.

In unele cazuri operatia laparoscopica are unele avantaje fata de operatia deschisa. Studiile au aratat ca pacientii operati laparoscopic au mai putine dureri si se reintorc la munca si la alte activitati mult mai repede decat in cazul operatiei deschise pe abdomen. Operatia laparoscopica este insa mai scumpa.

Alte tratamente

Hernia inghinala nu poate fi tratata cu medicamente. Uneori, postchirurgical, se indica medicamente pentru combaterea durerii. Purtarea unui corset sau brau nu reprezinta un tratament pentru hernia inghinala. Corsetul nu previne incarcerarea unei parti din intestin din hernie si poate determina chiar ranirea tesuturilor din acea zona.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.