Hernia peretelui abdominal - cauze, simptome, tratament

Hernia peretelui abdominal – cauze, simptome, tratament (VIDEO)

0

Hernia peretelui abdominal este cea mai intalnita afectiune care necesita interventie chirurgicala. Hernia peretelui abdominal contine de cele mai multe ori tesut adipos, un fragment de intestin subtire, uneori al colonului, si, in mod exceptional apendicele sau un ovar.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Complicatii
  6. Tratament

Hernia peretelui abdominal – cauze

Hernia reprezinta trecerea unui viscer, de regula mobil, din cavitatea peritoneala pana sub tegument. Ca si tipuri generale sunt hernii de efort, care apar mai ales la tineri si hernii de slabiciune care apar mai ales la varstnici, prin slabirea calitatii tesuturilor.

Hernia peretelui abdominal – simptome

Cu cat hernia este mai mica, este mai dureroasa si supusa mai frecvent riscului de complicatii, de strangulare. Daca orificiul este mai larg, exista cresterea in timp, urmeaza apoi incarcerarea, posibila strangulare la efort cand e un volum mai mare de viscere care ajung in sac si nu mai pot intra inapoi, se stranguleaza si apare suferinta vasculara care da si durerea, altfel hernia peretelui abdominal nu este dureroasa.

Hernia peretelui abdominal – complicatii

Complicatiile in cazul herniilor peretelui abdominal sunt multiple si, uneori, daca pacientul ajunge tarziu la medic poate fi fatal pentru acesta.

Daca exista o strangulare in sacul de hernie sau eventratie, suferinta vasculara duce la modificari ale peretelui intestinal cu necroze si perforatii. Pot sa dea peritonite sau necroza a peretelui si cu fistulizare externa.

Exista si complicatii generale, cum ar fi respiratorii, cardiovasculare, scaderea intoarcerii venoase, complicatii septice. Cu cat evolutia este mai inaintata, cu atat prognosticul este mai prost si uneori, la pacientii care ajung tarziu, cei care locuiesc la tara si muncesc la camp, se pot intampla si lucruri tragice.

Hernia peretelui abdominal – tratament

05.00. – 06.14. Muschiul se vindeca repede, tegumentul la fel, dar aponevroza este mai slab vascularizata si ii trebuie un timp de vindecare definitiva. Nu inseamna ca se exclude posibilitatea recidivelor. Dupa doua luni, reluarea efortului treptat. Pentru eforturile inghinale, femurale, pacientul este absolut recuperat. Daca sunt interventii mai mari, atunci evident, efortul devine limitat.

In cazul herniilor, nu exista restrictii de tip dieta sau medicatie, cu exceptia cazurilor in care pacientii vin cu afectiuni asociate. Singura recomandare importanta pe care o fac medicii este evitarea efortului fizic, timp de doua luni.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.