Herniile - cauze, simptome, tratament (VIDEO)

Herniile – cauze, simptome, tratament (VIDEO)

0

Herniile apar frecvent la persoanele care sunt supuse efortului mare. Cel mai frecvent se intalnesc herniile inghinale, ombilicale si apoi crurale. Herniile dorsolombare sunt rare.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Tipuri
  4. Simptome
  5. Tratament

Herniile – tipuri

Hernia reprezinta trecerea unui viscer, de regula mobil, din cavitatea peritoneala pana sub tegument. Ca si tipuri generale sunt hernii de efort, care apar mai ales la tineri si hernii de slabiciune care apar mai ales la varstnici, prin slabirea calitatii tesuturilor.

Traecte performante exista si in alte parti, cum este zona ombilicala, regiunea dorsolombara. Eventratiile sunt tot hernii, dar aparute post-operator prin slabiciunea si degenerescenta unei suturi pentru o operatie in antecendente. Nu exista traect preformat si se deterioreaza la nivelul cicatricii post-operatorii musculo aponevrotice, dar tot hernii sunt.

Din punct de vedere topografic sunt hernii ombilicale, inghinale, lombare, diafragmatice. Hernia de linii albe la nivelul unirii tecilor celor doi drepti abdominali. Sunt anumite perforatii prin care trec vase si nervi si care, din anumite motive, se dilata. Cu cat hernia este mai mica, este mai dureroasa si supusa mai frecvent riscului de complicatii, de strangulare. Daca orificiul este mai larg, exista cresterea in timp, urmeaza apoi incarcerarea, posibila strangulare la efort cand e un volum mai mare de viscere care ajung in sac si nu mai pot intra inapoi, se stranguleaza si apare suferinta vasculara care da si durerea, altfel hernia nu este dureroasa.

Herniile – simptome

Pacientii trebuie sa se prezinte la medic la cea mai mica modificare a starii de sanantate, pentru a evita, ulterior complicatiile care pot aparea in cazul herniilor.

Pacientul educat si disciplinat vine cand sesizeaza protuzia unei zone, nestiind ca este vorba de hernie. Altii vin cand lucrurile se complica, fie incarcerarea, si mai rau strangularea, cand apare suferinta vasculara si atunci, de obicei, sunt esentiale primele ore, dupa care, daca apare suferinta vasculara ireversibila se impune si rezectii de organe.

Herniile – tratament

Hernia si eventratia sunt afectiuni care se rezolva numai chirurgical. In lipsa tratamentului evolutia este spre creste in volum. Trebuie folosite procedee care refac volumul cavitatii abdominale, fie prin materiale proprii, fie prin plase de substitutie.

Singura masura de prevenire pe care o recomanda medicii este pe cat posibil evitarea efortului fizic.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.