Hexi Pharma: am inchis fabrica! Vezi ce explicatii da Ministerul Sanatatii

0

Aratata cu degetul in scandalul dezinfectantilor diluati, Hexi Pharma sustine ca a devenit “oaia neagra” din Sanatate “pentru o greseala care nu stim inca cui apartine”.

Nu s-au livrat Suprasept si Thor la Spitalul de Arsi! Asta afirma cei de la Hexi Pharma, care spun ca nu accepta sa fie catalogati drept mincinosi si prosti: “Sistemul de achizitii publice disponibil online arata ca Spitalul de Arsi a achizitionat Thor Spray, un alt produs decat Thor concentrat; Thor Spray este o substanta care se pulverizeaza ca atare, in timp ce Thor este un produs care se dilueaza 1/200 sau 1 /400”.

“Am acceptat situatia — desfiintarea publica a unei companii romanesti — dar faptul ca am ajuns sa fim catalogati astfel ni se pare prea mult”, suna un comunicat al companiei, care da asigurari: “Reprezentantii Hexi Pharma vor sa sublinieze ca sunt la fel de stupefiati si de ingrijorati ca si intregul mediu public referitor la problema Thor si Suprasept. Reamintim ca facem tot ce depinde de noi, ca am inchis fabrica, ca am renuntat la 20 de ani de munca si ca cei 50 de angajati ai fabricii sunt acum acasa, pana aflam exact ce s-a intamplat. Ca tinem toate produsele in depozit, nu numai cele doua, si nu livram nimic pana nu suntem siguri ca totul este in regula”.

Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii se bate cu “speculatiile pe marginea anchetei in cazul biocidelor”. Actiunile de control in cauza se desfasoara in colaborare cu Parchetul General, pentru a se stabili “cu celeritate” daca exista sau nu o problema de sanatate publica in legatura cu utilizarea acestor biocide, spun cei de la MS, care sustin ca nu au utilizat consultanti externi, din interiorul sau exteriorul sistemului sanitar, metodologia pentru aceste actiuni fiind realizata in exclusivitate de catre Inspectia Sanitara de Stat si Corpul de Control din cadrul Ministerului Sanatatii.

Controlul are loc in doua etape:

– una initiala, in regim de urgenta, care se realizeaza prin autocontrolul propriu al unitatilor spitalicesti, dar si prin probe suplimentare recoltate de catre Directiile de Sanatate Publica, pe care le vor analiza in laboratoarele proprii; tot in aceasta etapa, Serviciile de Control in Sanatate Publica vor colecta mostre sigilate din biocidele incriminate care vor fi trimise la testare pentru a vedea daca ceea ce este precizat pe eticheta corespunde cu continutul mostrei. Aceste analize se vor efectua la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie Bucuresti.
– o a doua, complexa, care presupune controale mixte impreuna cu Inspectia Sanitara de Stat si Serviciile de Control in Sǎnǎtate Publicǎ din cadrul Directiilor de Sanatate Publica, precum si recoltarea de probe din biocidele incriminate pentru a fi testate la laboratoare din strainatate.

“Propagarea unor speculatii cu privire la calitatea personalului implicat in activitatile de control este de natura sa aduca atingere atat probitatii persoanelor implicate in aceste verificari cat si anchetei penale aflate pe rolul Parchetului General”, este pozitia Ministerului Sanatatii.

Foto: https://www.facebook.com/HexiPharmaCo

Share.

Leave A Reply