Hiperspermia afectează fertilitatea?

Hiperspermia afectează fertilitatea?

1

Hiperspermia este o afecțiune care apare atunci când un barbat produce un volum mai mare de material seminal decât în mod normal. Medicii definesc, în general, acest volum ca mai mult de 5,5 mililitri per ejaculare, deși unii pun o limita puțin mai mare, de 6 ml.

În timp ce numele de hiperspermie indică o creștere a spermei în sine, creșterea volumului materialului seminal poate fi cauzată de faptul că organismul produce mai multe alte fluide care îl alcătuiesc, cum sunt cele produse de prostată și de veziculele seminale.

Cauze

Cauza hiperspermiei prelungite nu este încă bine cunoscută. Este normal ca o persoană să experimenteze hiperspermia temporară, cum ar fi după o perioadă de abstinență, dar volumul tinde apoi să revină la un nivel situat în intervalul normal.

Unii specialiști cred că există o potențială legătură între hiperspermia prelungită și obiceiurile alimentare respectiv stilul de viață, cum ar fi administrarea de plante sau suplimente pentru stimularea organelor sexuale. Alte teorii, însă, sugerează că o infecție a prostatei provoacă inflamații în zonă, ceea ce poate crește producția sau volumul de lichide. Cu toate acestea, motivul exact al producerii afecțiunii rămâne necunoscut.

Semne și simptome

Principalul semn al hiperspermiei este producerea unei cantități mai mari de material seminal decât de obicei. O persoană care a avut hiperspermie toată viața ar putea să nu observe că volumul de material seminal este mare. Alții pot observa o creștere a volumului de material seminal, ceea ce ar putea fi un semn pentru a se adresa medicului în vederea stabilirii diagnosticului. Cu toate acestea, mulți bărbați cu această afecțiune nu prezintă alte simptome și este posibil să nu știe niciodată că o au.

Hiperspermia și fertilitatea

În unele cazuri, hiperspermia poate contribui la scăderea fertilității. Astfel, în ciuada faptului că volumul de material seminal este ridicat, numărul de spermatozoizi dintr-o ejaculare poate fi mai mic decât e normal, ceea ce se întâmplă în cele mai multe dintre cazuri. Și asta deoarece un lichid din componența materialului seminal diluează concentrația de spermatozoizi. Așadar, da, această diluare poate afecta fertilitatea. O poate afecta, dar nu înseamnă că respectivii bărbați sunt infertili. Chiar cu diagnostic de hiperspermie, aceștia ar putea să conceapă. Ceilalți, care de asemenea suferă de hiperspermie însă au niveluri de la normale la ridicate de spermatozoizi în sperma ejaculată, de obiciei nu au nicio problemă în privința fertilității.

În cele mai multe cazuri, hiperspermia nu necesită tratament. Totuși, dacă este însoțită de un număr scăzut de spermatozoizi, afectând negativ fertilitatea, medicul poate recomanda una sau mai multe metode pentru a ajuta la îmbunătățirea acesteia. Respectivele metode includ terapia cu medicamente (blocante ale receptorilor de estrogen, pentru creșterea nivelului de spermatozoizi) sau terapia reproducerii asistate (tratamente pe care medicii le pot folosi pentru a spori șansele unei persoane de a concepe cu succes, cum este fertilizarea in vitro sau injecția intracitoplasmatică).

Orice bărbat care are îngrijorări cu privire la producția sau fertilitatea spermei, se poate adresa unui specialist în infertilitate pentru testare. Acesta va efectua inițial o examinare fizică a sistemului de reproducere, iar în funcție de constatări va demara investigații: analiza unei probe de material seminal, un test imagistic sau un test de sânge (pentru a verifica alte cauze ale infertilității, cum ar fi dezechilibrele hormonale sau nivelul scăzut de testosteron).

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Hiperspermia afectează fertilitatea? • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.