Hipertensiunea arterială: 40% dintre români au probleme, mulţi dintre ei nici nu ştiu

Hipertensiunea arterială: 40% dintre români au probleme, mulţi dintre ei nici nu ştiu

0

hipertensiuneMănâncă prea sărat, nu fac mişcare, sunt, majoritatea supraponderali sau chiar obezi! Este profilul românilor care au hipertensiune arterială. Prof.univ.dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, trage un semnal de alarmă: românii nu au grijă de ei. Mulți hipertensivi n-au habar că au această afecțiune sau, dacă află, se tratează după ureche. Află mai multe despre Societatea Română de Hipertensiune!

“Partea mai proastă este că foarte mulţi nici nu ştiu că au hipertensiune arterială şi nu se tratează sau dacă află că au hipertensiune arterială, se tratează numai o scurtă perioadă de timp, după care, scăzând tensiunea, consideră că s-au vindecat. Nu se vindecă. Această formă de boală, hipertensiunea esenţială, cum se numeşte, este o boală care trebuie tratată permanent, cu mai multe sau mai puţine doctorii. Asta depinde şi dacă oamenii înţeleg să ţină şi un regim alimentar”, afirmă Maria Dorobanţu.

Cei care au alte afecțiuni dezvoltă, de multe ori, și această boală.

“Când au şi boală de rinichi, riscul de a face hipertensiune este şi mai mare. Dacă au şi diabet, poate să aibă până la 80 % dintre diabetici, poate să aibă hipertensiune. Problema este că, din păcate, hipertensiunea şi diabetul şi boala de rinichi îşi dau mâna ca să facă complicaţii cerebrale, să facă accidente vasculare, să facă infarct de miocard”, precizează Maria Dorobanţu.

Societatea Română de Hipertensiune va organiza un curs de educare a medicilor, asistentelor medicale şi a unui grup de pacienţi: “O să facem un curs de educare nu numai a doctorilor, ci şi a asistentelor medicale şi un grup de pacienţi. Dintre cei care sunt trataţi, numai un sfert au valori controlate sub tratament, restul, nu. Degeaba iau tratament, dacă nu îl iau corect sau nu îl iau tot timpul”.

Societatea Română de Hipertensiune a organizat, în ultimii ani, cursuri C.O.M.B.A.T – Cursul Naţional de Management al Bolnavului hipertensiv – Actualităţi în diagnostic şi Tratament, care abordează problematica hipertensiunii arteriale în directă legătură cu diabetul zaharat, boala cerebrovasculară sau sarcina, precum şi tehnicile actuale de măsurare a tensiunii arteriale şi semnificaţia variabilităţii acesteia.

”În România, 62% din decesele înregistrate sunt cauzate de boala cardiovasculară. Sistemul medical se confruntă cu o problemă de sănătate publică care trebuie tratată cu maximă seriozitate și profesionalism. Acest curs vine în sprijinul medicilor, oferindu-le cele mai noi date despre diagnosticarea şi tratamentul corect al hipertensiunii arteriale. Încurajați de numărul mare de participanți din cadrul primul curs organizat la Pitești, continuăm și în acest an să prezentăm cadrelor medicale politicile sanitare adecvate de depistare precoce şi tratament adecvat al acestei patologii”, a declarat Maria Dorobanţu.

Hipertensiunea arterială este o importantă problemă de sănătate la nivel mondial. Potrivit OMS, se estimează că în lume există peste 1 miliard de oameni care suferă de hipertensiune şi că cel târziu în anul 2025 numărul persoanelor care vor avea această boală va ajunge la 1,56 miliarde. În ceea ce priveşte situaţia din România, prevalenţa hipertensiunii arteriale este de peste 40% în rândul populaţiei adulte, iar controlul tensiunii arteriale la hipertensivii trataţi este sub 10%.

În acest context alarmant pentru sănătatea publică, era necesară înfiinţarea unui organism ştiinţific care să dezvolte programe de instruire intensivă pentru specialişti şi care să susţină campanii de informare şi educare cu privire la importanţa depistării precoce şi a tratamentului adecvat în hipertensiune arterială, în rândul publicului larg. Aşa s-a înfiinţat Societatea Română de Hipertensiune.

Avându-i ca membri fondatori pe prof.univ.dr. Maria Dorobanţu, prof.univ.dr.Ion Bruckner, prof.univ.dr. Cezar Macarie, prof.univ.dr. Radu Lichiardopol şi pe conf.univ.dr. Schiller Adalbert, Societatea Română de Hipertensiune şi-a stabilit misiunea de a contribui la depistarea, evaluarea şi tratamentul hipertensiunii arteriale. Prin acest obiectiv, Societatea Română de Hipertensiune urmăreşte reducerea impactului negativ al acestei afecţiuni asupra stării de sănătate a populaţiei din România.

Societatea Română de Hipertensiune, deşi constituie un proiect tânăr, are ambiţia unei instituţii mari. Încă de la înfiinţare, obiectivul primar al acesteia a fost să devină un liant între specialiştii din ariile medicale care se ocupă de hipertensiunea arterială: medicina internă, cardiologia, diabetologia şi nutriţia, neurologia, nefrologia, endocrinologia, medicina generală, pediatria şi chiar ginecologia. Am pornit la drum cu elan şi cu proiecte îndrăzneţe, atât ştiinţifice, cât şi dedicate prevenţiei în rândul populaţiei. Aşa s-a întâmplat ca, la foarte puţin timp de la înfiinţare, Societatea Română de Hipertensiune să fie coordonatorul celui de-al doilea studiu epidemiologic SEPHAR.” a declarat, potrivit unui material publicat anul trecut pe site-ul societății, prof. univ. dr. Maria Dorobanţu, preşedinte al Societății Române de Hipertensiune.

Sursa: Agerpres, www.societate-hipertensiune.ro

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.