Hipertensiunea pe baza de stres la tineri (VIDEO)

5

Hipertensiunea arteriala (HTA) este definita drept cresterea si mentinerea tensiunii arteriale la peste 140/90 mmHG (milimetri de mercur – unitatea folosita pentru masurarea presiunii sangelui). Cele doua valori reprezinta:

  • tensiunea sistolica (presiunea sangelui asupra peretilor arteriali din momentul in care inima tocmai a terminat de pompat si este contractata – prima valoare)
  • tensiunea diastolica (presiunea sangelui asupra peretilor arteriali intre 2 batai ale inimii, cand organul este  relaxat – a doua valoare).

In ultima vreme tot mai multi tineri cu varste cuprinse intre 25-40 de ani sufera de hipertensiune arteriala. De cele mai multe ori hipertensiunea la tineri se datoreaza stresului cotidian, de ordin psihic, comportamental si de stilul de viata abordat.

“In ultima vreme, tot mai multi tineri vin cu hipertensiune desi au varste tinere 25-30 de ani, dar cred ca varsta la care apare aceasta hipertensiune a tinerilor este undeva in jurul varstei de 35-40 de ani si cred ca este datorata foarte mult stilului de viata contemporan.”, spune Gheorghe Jurj, profesor de homeopatie.

Care sunt cauzele de hipertensiune la tineri?

Una din cauzele de hipertensiune arteriala la tineri este de ordin psihic, de suprasolicitare.

“Cauzele pentru aceasta hipertensiune sunt de ordin psihic, comportamental, si care tin de igiena vietii. Psihic este vorba de suprasarcina. Tot mai multi tineri, ca sa isi pastreze locul de munca, sau pentru ca sunt pasionati, sau pentru ca asa e modelul acum, devin suprasolicitati. Inseamna ca in loc sa raspunda la trei telefoane pe zi, raspund la 40 de telefoane pe zi, ca in loc sa ia 3 decizii intr-o zi de munca, trebuie sa ia 30 de decizii pe zi, ca in loc sa aibe grija numai de ei insisi si de familie trebuie sa aibe grija de 50 de oameni sau de 100. Toate responsabilitatile, tot ritmul asta nebun ii face sa se aproprie de sindromul de ardere. E o chestie tot mai frecventa.

Elementele sindromului de Burn Out sunt: oboseala nejustificata, un alt element este aceasta hipertensiune care merge in pusee, de obicei cu tensiunea mica care este mare. Adica 130 cu 90 sau 100. Un alt element este consumul mare de stimulente. Chiar de curand am avut un pacient in jur de 40 de ani care pur si simplu tremura si spunea ca este extreme de obosit si nu mai stiu cum sa ma refac.

Noroc cu sotia care a spus ca bea 2-3 bauturi energizante pe zi. Oamenii sunt obositi deja, suprasolicitati, si in loc sa se relaxeze si sa se odihneasca iau stimulente, ca si cum ar pune un bici pe tot sistemul metabolic si ajung efectiv la epuizare.”, spune Gheorghe Jurj, profesor de homeopatie.

O alta cauza de hipertensiune arteriala la tineri este stilul de viata care este de cele mai multe ori sedentar si  o parte a problemei la adultii tineri este masa corporala. In urma cu zece ani, nu am fi intalnit hipertensiune la adolescenti si tineri pana in 30 de ani, dar acum, numarul acestora creste odata cu rata obezitatii

“O alta cauza este regimul de viata, care nu e o poveste ca avem nevoie de sport. Regimul de viata care este sedentar. Toata ziua cu ochii in calculator, cu foarte multe decizii, cu multe stimulente, cafele, bauturi energizante, coca-cola si altele de tipul asta, cu putina mancare, seara cu o masa abundenta, peste masura, eventual cu alcoolul care duce la relaxare si atunci totul merge intr-un cerc vicios. Astea sunt lucrurile care tin de stil de viata.”, spune Gheorghe Jurj, profesor de homeopatie.

O alta cauza de hipertensiune arteriala la tineri este de ordin genetic. Daca tinerii au in familie persoane care sufera de HTA, parinti, bunici, frati, atunci ar trebui sa isi verifica tensiunea cat mai repede, inca din jurul varstei de 18 ani pentru a depista problema din timp.

“Pe de alta parte sunt oameni care sunt predispusi sa faca hipertensiune de tineri.”, spune Gheorghe Jurj, profesor de homeopatie.

Hipertensiunea la tineri – solutii

“In hipertensiunea tinerilor, stresul este factorul cel mai important si stilul de viata. De aceea, primul lucru pe care il fac atunci cand iau in observatie un pacient este ca o luna de zile sa nu ia nimic, sa nu ia medicamente ci doar sa faca un table in care sa scrie ziua, tensiunea de dimineata, tensiunea de seara, si un capitol special de observatii. Si acolo sa scrie la cate telefoane raspunde, cate decizii are de luat, daca a baut ce a baut si lucruri care tin de viata de zi cu zi.l Dupa aceea discutam ce s-a intamplat in ziua precedent si cum creste tensiunea. La unii, de exemplu creste tensiunea de dimineata, cand ar trebui sa fie tensiunea mica. Asta deoarece incarcarea din ziua precedenta este atat de mare incat subconstientul in timpul somnului nu biruie sa metabolizeze toate datele, toate emotiile, tot stresul de peste zi.:

Dupa aceasta prima luna, incercam sa discutam care sunt factorii majori de stress, sa le spun cateva lucruri de gestionare a lor, daca vor sa inteleaga bine, daca nu, nu. De cele mai multe ori nu inteleg pentru ca zic ca e mai simplu sa ia o pastila pe zi de antihipertensiv decat sa-mi schimb tot stilul, tot colectivul, sa imi schimb jobul. Insa pastila aia in timp are consecinte.

Homeopatia poate sa faca multe lucruri in astfel de situatii. In primul rand poate sa faca o relaxare interioara a stresului. De multe ori ma intreaba pacientii: Nu aveti ceva de frica? Nu am de frica! Ceea ce se intampla cand un pacient ia bilute de homeoatie nu este ca ii dispare frica ci realitatea fricii. Adica el are un atac de panica dintr-o cauza falsa. El nu este sedat, el intelege ce I se intampla si intelege ce trebuie sa faca in acel moment. Remediul constitutional duce la aceste realizari de sine. El practic isi depaseste frica. Nu isi atenueaza receptorii de frica. Oamenii dupa remediile homeopatice iau decizii in ceea ce ii priveste. Atunci incep sa manance altfel, inteleg ca prin criza prin care trece nu e o chestier foarte reala, sau este reala, dar cauzele sunt altele decat cele pe care le-a banuit.”, spune Gheorghe Jurj, profesor de homeopatie.

Solutiile sunt pe cele 3 planuri: o solutie este schimbarea modului de a gandi, a doua solutie este schimbarea modului comportamental, a treia solutie este schimbarea stilului de viata si in privinta asta, categoric, sportul are un rol foarte important.

Share.