Hipertiroidismul – conduce la aparitia gusei (VIDEO)

3

Scaderea in greutate in ciuda unui apetit normal este un motiv de ingrijorare si trebuie consultat medicul endocrinolog, deoarece asa se manifesta hipertiroidismul.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Cauze
  4. Diagnostic
  5. Tratament

Hipertiroidismul – cauze

Hipertiroidismul este o disfunctie tiroidiana caracterizata prin excesul de secretie de hormoni tiroidieni. Cauzele sunt determinate de boala autoimuna tiroidiana, de adenomul toxic tiroidian si de tiroida indusa prin exces de iod. Tiroida este controlata de glanda hipofiza care se gaseste la baza creierului, prin hormonul TSH. Intr-o hipertiroidie vom avea T3, T4 crescut si TSH scazut. Din punct de vedere anatomic, importanta este si ecografia, toata glanda este crescuta de volum si daca se face scintigrafie este hiperfunctionala. O a doua cauza este adenomul toxic tiroidian, secreta in exces T3, T4. A treia este hipertiroidia iod indusa. Sunt persoane care la administrare de iod in cantitate mai mare pot sa dezvolte boala autoimuna si sa apara anticorpi care sa stimuleze tiroida si sa apara hipertiroidie. Semnele clinice constau in aparitia gusei. Din punct de vedere clinic pacientii scad in greutate cu apetit normal, transpira mult, nu suporta caldura, au tremuraturi in maini, picioare, sunt hiperchinetici, au labilitate psihica, insomnie, pot sa aiba tranzit intestinal accelerat”., a spus conf.dr. Milos Aurora, medic primar endocrinolog Spitalul Județean Timișoara.

Hipertiroidismul – diagnostic

“Din punct de vedere al investigatiilor, se face ecografia care determina volumul tiroidei, dozarea de hormoni tiroidieni, de anticorpi. Poate sa apara osteoporoza mai repede. Electrocardiograma se mai face. Tratamentul consta in administrarea unor preparate numite antitiroidiene de sinteza. La inceput se da o doza de atac, dupa care se scade doza si se mentine o doza de intretinere a normotiroidiei. Media tratamentului este pana la 2 ani. O alta terapie este cea chirurgicala. Se refera la adenemoul toxic. Odata cu extirparea tumorii, restul de glanda care ramane isi reia functia normala.”  a spus conf.dr. Milos Aurora, medic primar endocrinolog Spitalul Județean Timișoara.

“In hipertiroidia iod indusa normotiroidizarea se face mai dificil. Un om care are hipertiroidie nu poate fi adus la o normotiroidie. Normotiroidizarea pe tratament se face lent, in aproximativ 3-4 saptamani de la instituirea tratamentului de atac.”  a spus conf.dr. Milos Aurora, medic primar endocrinolog Spitalul Județean Timișoara.

Hipertiroidismul – tratament

Se poate face tratament chirurgical atunci cand nu se raspunde la tratamentul medicamentos si cand apare recidiva si atunci cand este gusa mare. La acesti pacienti, tratamentul antitiroidian, in timp, nu da rezultatele dorite.

autor: Liana Gorun

Share.

3 Comments

  1. L-Tyrosine, o solutie 100% naturala care ajuta la combaerea hipertiroidismului. Imbunătăţirea funcţiilor glandei tiroide (la nivelul tiroidei din L-Tirozină şi iod se sintetizează hormonii tiroidieni), reduce stările produse de activitatea scăzută a tiroidei (de ex.: creşterea ponderală, edeme, fragilitatea părului şi a unghiilor, crampe musculare, intoleranţa la frig) , îmbunătăţirea funcţiilor glandelor suprarenale (la nivelul glandelor suprarenale L-Tirozina este convertită în adrenalină), îmbunătăţeşte capacitatea organismului de a face faţă factorilor de stres: creşte vitalitatea, energia musculară, capacitatea de reacţie. Mai multe informatii gasiti aici:
    http://www.naturisti.ro/cumpara/l-tyrosine-500mg-7743904

  2. Pingback: Ce ne transmite organismul cand avem pofte alimentare? • VoxMedical | Viata si sanatate

  3. Pingback: Atacurile de panica – ce sunt, cum se manifesta, tratament, preventie • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.