Hipotiroidia – ce este si cum se trateaza? (VIDEO)

2

Scaderea secretiei de hormoni tiroidieni conduce la dereglarea tiroidei si la aparitia hipotiroidismului. Tulburarile metabolice sunt consecinta insuficientei tiroidiene.

Cuprins:

  1.  Generalitati
  2. Video
  3. Ce este hipotiroidia?
  4. Tratament
  5. Alimentatie

Ce este hipotiroidia?

Hipotiroidia se defineste ca o scadere a secretiei de hormoni tiroidieni cu repercusiuni asupra intregului organism. Cand hormonii scad, functia acestor celule se diminueaza. Toate celulele sunt diminuate ca viteza. Clinic, omul nu suporta frigul, se misca lent, inima are frecventa cardiaca redusa, sub 60 de batai pe minut, vorbeste greu, are tulburari de memorie, de concentrare, apare constipatia care, uneori este rebela cu scaun la o saptamana.

Daca insuficienta tiroidiana este totala, lent apar tulburari metabolice si se instaleaza un tablou clinic care se numeste mixedem. Facesul este edematiat, pielea este uscata, aspra, apar tulburari de memorie. Mixeedemul este o agravare a insuficientei tiroidiene.

Intr-o hipotiroidie domina anticorpii antitepeo si antitiroglobulina. Anatomic putem sa avem si gusa si fara gusa, cu tiroida mica, atrofica. Hipotiroidia post operatorie poate sa fie medie sau totala. Pentru a diagnostica hipotiroidia trebuie dozati anticorpii, si facuta o electrocardiograma, o ecografie. Apare tendinta spre hipoglicemie, hipercolesterolemie si sever, modificarea metabolismului proteic.

Hipotiroidia – tratament

Tratamentul acestei afectiuni nu este unul costisitor, administrandu-se doar o tableta pe zi, in general de 100 de micrograme de hormon tiroidian pe zi.

Tratamentul este usor de condus, printr-un tratament de substitutie toata viata, trebuie luata o tableta, zilnic. Daca el este corect facut, omul este sanatos din punct de vedere al tiroidei. Controlul eficientei tratamentului se face prin dozarea TSH si FT4. Daca TSH-ul este normal, doza de substitutie administrata, inseamna ca hipofiza este multumita ca omul are in corp destul hormon tiroidian.

O femeie gravida cu hipotiroidie stie ca in timpul sarcinii se fac analize in fiecare luna, fie se creste doaza, fie se scade doza de hormon tiroidian. Nu este afectat nici femeia si nici fatul. Insa, imediat ce copilul se naste trebuie verificat si la o luna de la nastere.

Hipotiroidia – alimentatie

Pacientii nu trebuie sa consume alimente grase. Fumatul este bine sa fie evitat, dar nu numai de cei diagnosticati cu hipotiroidism. Alcoolul si cafeaua nu pun probleme daca sunt consumate in cantitati mici. Endocrinologii nu sunt prieteni cu coca-cola, pepsi, deoarece s-a constat ca produce demineralizare osoasa si accentuarea osteoporozei.

autor: Liana Gorun

Share.

2 Comments

  1. Hipotiroidismul poate fi tratat cu ajutorul tratamentelor naturiste, Tiroidin fiind unul dintre produsele 100% naturale care pot duce la disparitia acestei afectiuni. Tiroidin este un supliment alimentar destinat persoanelor care sufera de hipotiroidism, acuzand o functionare deficitara a glandei tiroide. Hormonii tiroidieni coordoneaza sistemul hormonal al intregului organism. Mai multe informatii puteti afla aici: http://www.naturisti.ro/cumpara/tiroidin-secretia-deficitara-a-glandei-tiroide-7744091

  2. Pingback: Ce este si ce rol are testosteronul • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.