Hipotiroidia, diagnosticată la vârste foarte tinere (VIDEO)

Hipotiroidia: cauze, simtome si tratament (VIDEO)

0

Hipotiroidia: oboseala cronica sau, dimpotriva, agitatie exagerata, ten uscat si temperatura corporala scazuta. Acestea pot fi doar cateva dintre simptomele hipotiroidiei, o afectiune tot mai frecventa in randul tinerilor. Avand simptome diverse, hipotiroidia este desori diagnosticata dupa ce pacientul trece pe la diversi medici. Specialistii mai spun ca hipotiroidia necesita tratament permanent adaptat.

“Hipotiroidia este o boala constand intr-o functie diminuata a glandei tiroide. Consecinta este o producere insuficienta de hormon tiroidian, avand consecinte asupra tuturor tesuturilor organsimului. Repet, asupra tuturor, adica de la par pana la tesut nervos, absolut toate sunt afectate de o eventuala hipotiroidie”, spune dr. Stefan Zabos, medic primar endocrinolog.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Tratament

Hipotiroidia – cauze

Cauzele, cel mai frecvent, este asa numita tiroidita cronica autoimuna Hashimoto, care, din pacate, este frecvent diagnosticata de cand dispunem de testele corespunzatoare, testele imunologice. Sunt si altele. Sa ne gandim: iradieri ale zonei cervicale a pacientului. Sunt, dupa aceea, iradierile terapeutice, de exemplu, in cancerul de san, tiroida fiind relativ aproape de zona care este iradiata in cancerul de san si poate fi afectata. Dupa aceea, sa nu uitam fenomenul Cernobil, de la care au trecut 28 de ani, ne apropiem de aniversarea celui de-al 29-lea.

Sunt niste simptome, ca sa spunem asa, obisnuite, de aceea pacienta nu se alarmeaza mult timp. In primul rand, oboseala. Deci oboseala cronica, cati dintre noi nu suferim de oboseala cronica? In al doilea rand, o lipsa de energie, o lipsa de capacitate de a lucra. Altii, dimpotriva, sunt mai agitati, mai anxiosi, mai depresivi, chiar. Dupa aceea, un ten uscat. De obicei, nu dam atentie la finetea pielii, dar un ten uscat poate reflecta o hipotiroidie. In hipotiroidiile mai profunde, temperatura corpului: ne masuram cu termometrul si avem surpriza ca corpul nu are 37 de grade. Are 36, are 35, uneori 34 in mixedemele profunde.

Hipotiroidia – Tratament

De cele mai multe ori pacientii care au hipotiroidia sunt trimisi de medicii din alte specialitati. Cardiologul, spre exemplu, observa pe EKG ca inima bate cu o frecventa mai mica decat ar trebui, asa numita bradicardie. Sau incepe sa faca lichid in sacul pericardic, respectiv in sacul pleural, deci pulmonar. Dupa aceea sunt colegii de la psihiatrie sau neurologie, care vad ca anumite tratamente administrate, specific lor, nu dau rezultatele scontate. Antidepresivele, de exemplu, si se constata ca depresia este, de fapt, o hipotiroidie.

Tratamentul pentru hipotiroidia este simplu: dam organismului ceea ce el nu mai poate sa produca, adica hormon tiroidian. Medicamentele se bazeaza pe hormon tiroidian, administrat la doza corespunzatoare, care sa substituie cantitatea neprodusa de hormoni.

In primul rand, excluse sunt varstele cu metabolism intens, de exemplu, copilarie, crestere si dezvoltare, perioada pubertara, perioada de sarcina la femei, si, nu in ultimul rand, pacientii in varsta, pentru ca boala aceasta a tiroidei acolo apare. Dar, ca si exceptia care confirma regula, tot mai des o intalnim la varste tinere, chiar foarte tinere.

Tratamentul pentru hipotiroidia dureaza toata viata

Tratamentul dureaza toata viata, numai doza difera si exista analiza de control care arata concentratia de hormon in sange si pe care o corectam prin tratamentul de substitutie”, mai spune dr. Stefan Zabos, endocrinolog, despre hipotiroidie.

autor: DELIA SESCU BARBU

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.