Histerectomia totala laparoscopica numarul 100

Histerectomia totala laparoscopica numarul 100 la Clinica II Ginecologie Spitalul Municipal Timisoara (VIDEO)

0

Practicarea chirurgiei minim invazive sau laparoscopia ginecologica, in cadrul Spitalul Municipal Timisoara, sectia de Ginecologie, a inceput  in anul 1996, numai ca tipul de patologie abordat s-a redus la patologia trompei sau ovarului. A urmat introducerea unei noi tehnici performante, histerectomia totala laparoscopica.  Aceasta tehnica a fost folosita, deja, de o suta de ori.

“De trei ani, beneficiind de un program cu fonduri de la Banca Mondiala, spitalul a fost dotat cu un turn de laparoscopie performant ceea ce ne-a permis sa largim si sfera interventiilor chirurgicale laparoscopice. De doi ani si jumatate am inceput sa efectuam si histerectomia totala laparoscopica. A fost un vis al nostru”,  a spus conf.univ.dr. Dorin Grigoras, seful Secției II Ginecologie, Spitalul Municipal, Timișoara.

Avantajele sunt recunoscute la nivel mondial

“Este un eveniment personal, dar eu doresc sa il prezint ca pe un succes al nostru, respectiv in cursul zilei de ieri am efectuat cea de-a 100-a histerectomia totala laparoscopica. In spital, in acest moment, dupa o statistica din iunie 2014 s-au efectuat 159 de interventii de acest tip. Aceasta cifra are o semnificatie cantitativa si calitativa. In plan personal este o tehnica pe care o stapanesc. Satisfactiile nu sunt numai personale, ci si pentru pacienta care este supusa acestui gen de interventie, pentru ca avantajele sunt recunoscute la nivel mondial. Acest tip de patologie poate fi abordat pe cale vaginala, pe cale abdominala clasica cu deschiderea abdomenului in totalitate si chirurgie minim invaziva prin care peretele abdominal este abordat prin patru incizii de un metru prin care se introduce instrumentarul. Intreaga interventie se face urmarind gesturile pe un monitor si, desi tehnica urmeaza pasii obisnuiti ai interventiei se face in cu totul altei conditii.”,  a spus conf.univ.dr. Dorin Grigoras, seful Secției II Ginecologie, Spitalul Municipal, Timișoara.

Avantajele histerectomiei totale laparoscopice

Avantajele noii metode introduse sunt multiple pentru paciente. Printre cele mai importante sunt reducerea duratei de spitalizare, precum si reducerea complicatiilor.

“Durerea post-operatorie este mult redusa fata de interventia clasica, numarul de antalgice este redus. Dupa sase ore pacienta se poate ridica din pat si efectua primii pasi. Ca numar de zile, spitalizarea este redusa. La 48 de ore dupa interventie, pacienta paraseste spitalul. Dar, prin monitorizare la domiciliu, pacienta se poate externa in primele 12 sau 24 de ore.”, a spus conf.univ.dr. Dorin Grigoras, seful Secției II Ginecologie, Spitalul Municipal, Timișoara.

Rata complicatiilor pe care le-am avut dupa acest tip de interventie a fost minima

“Rata complicatiilor pe care le-am avut dupa acest tip de interventie a fost minima. Nu orice interventie care se incepe laparoscopic poate fi si terminata laparoscopic. La cele 100 de interventii, sase am fost nevoiti sa le reconvertim datorita marimii fibromului.”

“Uterul cel mai mare pe care am reusit sa il scot prin tehnica laparoscopica a fost de 968 de grame.”

“Cateva din limitele acestei interventii sunt date de obezitate, mai ales cea morbida. Probleme sunt mai ales din punct de vedere si anestezic, pentru ca ele sunt supuse unei interventii prelungite cu posibile complicatii intra si postoperatorii din punct de vedere anestezic, avem nevoie si de instrumentar specific. Din punct de vedere al posibilelor particularitati ale cazului, reinterventiile multiple prin sindrom aderential pot sa limiteze tipul de interventie.”

histeroctomia laparoscopica

Fibromul uterin este o patologie specifica femeii dupa 40 de ani

“Fibromul uterin este o patologie specifica femeii dupa 40 de ani, desi exista exceptii. Din punct de vedere al tipului de interventie in functie de varsta are ca si criterii daca pacienta respectiva si-a incheiat ciclul reproductiv. In plan mondial exista discutii in ce masura interventiile pot fi strict conservatoare de a pastra o parte din aparatul genital feminin si este important ca pacientului sa i se potriveasca operatia si nu operatia sa se potriveasca pacientului.”

In viitor se doreste ca Centrul de Laparoscopie de la Spitalul Municipal, sectia Ginecologie, sa se transforme intr-un centru de training pentru aceste interventii. Se vor organiza work-shop-uri si cu specialisti din strainatate, pentru ca interventiile laparaoscopice in ginecologie includ si chirurgia oncologica si endometrioza profunda.

autor: Liana Gorun

Etichete: ovidiu grigoras, ginecologie, fibrom, spitalul municipal, laparascopic, histerectomie

Conf.univ.dr. DORIN GRIGORAȘ, Șeful Secției II Ginecologie, Spitalul Municipal, Timișoara

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.