Infectia cu HPV si impactul asupra femeilor

0

Virusul Papiloma Uman, mai cunoscut ca HPV, este una dintre cele mai intalnite infectii ce se transmit pe cale sexuala. Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca aproximativ 80% dintre persoanele care au o viata sexuala activa s-au intalnit cu virusul intr-un anumit moment al vietii.

HPV – cauze

Din pacate, multi dintre cei infectati nu stiu acest lucru, deoarece simptomele nu se manifesta in cazul lor și pot raspandi foarte usor boala. Infectia cu virusul HPV si dezvoltarea acestuia in organism sunt favorizate de un sistem imunitar slabit. Transmiterea virusului se face prin mai multe modalitati, contactul sexual neprotejat (vaginal, oral sau anal) fiind cea mai frecventa dintre ele. Virusul mai poate fi transmis si prin contact direct cu pielea din regiunea genitala infectata. Perioada de incubatie dureaza de la cateva saptamani pana la cateva luni sau pana la cativa ani.

Stiai ca?

In prezent sunt cunoscute mai mult de 100 de tipuri ale HPV!

HPV – simptome

In multe dintre cazuri, virusul HPV nu are simptome, facand diagnosticarea foarte dificila. Atunci cand simptomele sunt prezente, acestea se manifesta sub forma unor veruci cutanate (negi) in diferite zone ale corpului, cu precadere in zona anusului, scrotului, cervixului, coapsei sau penisului. Cu toate acestea, cele mai comune teste pentru depistarea infectiei cu HPV sunt:

  • Testul Papanicolau – este un test simplu, recomandat a fi facut anual, ce poate detecta anomalii care duc la aparitia cancerului de col uterin;
  • Testul HPV – prelevarea probei se aseamana cu cea pentru examenul Papanicolau, nu este dureroasa, iar cel mai bun moment pentru efectuarea testului este la 8-12 zile de la ultima menstruatie;
  • Colposcopia – este modalitatea prin care medicul foloseste o camera speciala pentru a putea analiza cu atentie vulva, vaginul si colul uterin;
  • Biopsia cervicala – este recoltarea unei portiuni din tesutul suspectat de a avea modificari celulare. Biopsia de poate face prin: ciupire (recoltarea unei portiuni mici din col), conizatia (recoltarea unui fragment mai mare in forma de con), chiuretajul endocervical (introducerea unei chiurete la nivelul orificiului colului pentru a razui celulele de la acest nivel).
  • Examinarea clinica

Cele mai comune tulpini cu risc ridicat sunt HPV 16, 18, 31, 35, 39, 45, 51. Cea mai grava complicatie provocata de virusul HPV este cancerul de col uterin. Tulpinile care provoaca cel mai frecvent acest tip de cancer sunt 16, 18, 45 si 31. Dintre acestea, tulpinile 16 si 18 se fac responsabile pentru mai mult de 65% dintre cazurile diagnosticate, anual, cu cancer de col uterin din Europa.

Nu uita!

Vaccinarea impotriva HPV este recomandata inainte de inceperea vietii sexuale.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.