Igiena, sub diferite forme. Cum sa ne pastram sanatatea

Igiena, sub diferite forme. Cum sa ne pastram sanatatea

1

Igiena corpului, a imbracamintei, incaltamintei, a somnului, a locuintei! Specialistii in sanatate publica ne ofera un set de reguli pentru a ne pastra sanatatea. Nu e greu de retinut si… facut.

Igiena corpului – sa ne spalam corpul cu sapun si apa calda

Igiena corpului – necesita, mai intai de toate, pastrarea curateniei pielii. E foarte important ca in mod regulat sa ne spalam corpul cu sapun si apa calda. Sapunul elimina secretiile glandelor sudoripare si deschide accesul apei spre piele, iar apa calda faciliteaza dilatarea porilor si curatirea lor. Dupa fiecare antrenament sau competitie, dupa efectuarea gimnasticii de dimineata si dupa orice efort fizic e necesar un dus cald. Ingrijirea parului necesita o acuratete deosebita, pentru ca si in par se acumuleaza praful si murdaria.

Copiilor li se recomanda sa fie tunsi scurt. Mainile trebuie spalate cu sapun mai multe ori pe zi. Mainile vin in contact cu foarte multe obiecte care pot transmite microbi, cum ar fi telefoanele mobile, tastatura calculatorului, banii, clantele de la usi si de aceea ele se murdaresc. De fiecare data cand folosim toaleta, mainile trebuie spalate. Unghiile de la maini trebuie taiate si permanent pastrate curate. In murdaria ce se aduna sub unghii de cele multe ori se retin microbii.

Curatirea zilnica a dintilor cu pasta de dinti ii apara de deteriorarea timpurie, intareste gingiile si elimina mirosul neplacut din gura. Curatirea dintilor se face doar cu peria personala, si perierea lor se face cu peria de sus in jos, ci nu dintr-o parte in alta. Dintii trebuie curatiti atat seara cat si dimineata. Sa nu uitam ca dinti buni si sanatosi inseamna o digestie normala.

Igiena imbracamintei – lenjeria murdara nu trebuie pastrata pana la spalare in incaperea de locuit

Igiena imbracamintei – imbracamintea si lenjeria apara corpul nostru de factori externi (frig, caldura, ploaie) si de factori mecanici. Daca temperatura mediului inconjurator este foarte scazuta, sau, invers, foarte ridicata, atunci organismul nu-si poate pastra temperatura normala.

Incalcarea regimului de temperatura poate duce la imbolnaviri sau poate duce la supraincalzirea periculoasa a organismului. De aceea omul isi amenajeaza locuinta, poarta haine, adica isi creeaza conditii, prin care sa elimine oscilatiile bruste ale temperaturii.

Direct pe piele se imbraca lenjeria. Ea absoarbe transpiratia eliminata din glandele sudoripare. Pe lenjerie se depun diferiti microbi, murdaria servindu-le ca mediu de inmultire si acestia incep sa elimine mirosuri neplacute. De aceea e necesar ca lenjeria de corp sa fie schimbata cat mai des. Lenjeria murdara nu trebuie pastrata pana la spalare in incaperea de locuit, ea trebuie pastrata intr-un cos special, de obicei in baie. Lenjeria curata trebuie pastrata aparte de alte haine. Hainele si lenjeria trebuie sa fie de o anumita masura si sa corespunda cu anotimpul.

Pe hainele exterioare, ca paltonul sau pardesiul, se aseaza praful de afara, de aceea ele trebuiesc pastrate pe hol in cuier. Hainele trebuie curatite periodic cu o perie.

Igiena incaltamintei – cea mai mare parte din murdaria de afara se aduce in locuinta prin incaltaminte

Igiena incaltamintei – apara picioarele nu doar de oscilatiile de temperatura, ci si de loviturile mecanice externe. Incaltamintea trebuie sa asigure o libertate totala in miscare. De aceea trebuie ca ea sa corespunda cu forma piciorului. Sub influenta purtarii permanente a incaltamintei incorect concepute (inguste, stramte), sufera de la inceput partile moi ale piciorului, apoi scheletul talpii.

Degetele deseori se apasa unele pe altele, iau o forma incorecta si sunt generate si alte modificari ale talpii. Pentru preintampinarea imbolnavirilor e necesar sa verificam daca picioarele sunt uscate. Daca picoarele s-au umezit, atunci trebuie, dupa posibilitate, neaparat sa se schimbe sosetele.

Cea mai mare parte din murdaria de afara se aduce in locuinta prin incaltaminte. De aceea, intrand in casa, trebuie sa curatam foarte bine incaltamintea de noroiul si praful stranse pe aceastea. Incaltamintea sportiva trebuie sa corespunda cerintelor de competitie, precum si deosebirilor tehnice a tipului de sport : sa fie usoara, comoda si sa apere talpa de lovitori traumatice. Incaltamintea umeda trebuie curatita si uscata intr-o incapere calda si bine ventilata.

Uscarea incaltamintei pe calorifer sau aproape de surse de caldura nu se recomanda, pentru ca se deterioreaza si se deformeaza. Dupa uscarea incaltamintei e de dorit sa o protejam cu crema de pantofi. O importanta deosebita are curatenia in partea interioara a incaltamintei si a sosetelor, ce trebuie sa fie schimbate doua ori pe zi.

Igiena somnului – incercati sa dormiti, cand vremea o permite, cu fereastra deschisa

Igiena somnului – somnul omului matur trebuie sa dureze minim 7-8 ore pe zi. Cel mai util somn e acela care incepe in prima jumatate a noptii, inainte de ora 24 si se termina dimineata devreme. O semnificatie foarte importanta pentru pastrarea sanatatii si a capacitatii de lucru o are elaborarea reflexului ritmului corect de somn, adica de a ne culca si de a ne scula in fiecare zi la aceeasi ora. In aceste conditii omul adoarme, doarme linistit si se trezeste tot timpul usor, sanatos si capabil sa lucreze in conditii optime.

Aerul in camera trebuie sa fie curat, nu se permite fumatul in camera in care se doarme.Trebuie sa deprindem obiceiul de a dormi, cand vremea o permite, cu fereastra deschisa. La temperatura de sub 10º, fereastra poate fi inchisa, dar dupa ce incaperea a fost bine aerisita. Odihna de noapte si somnul calm improspatator sunt posibile doar pe un asternut comod, destul de lung si lat. Lenjeria de pat si de corp trebuie sa fie nu doar curata, dar si comoda. Nu se recomanda sa ne invelim cu plapuma peste cap.

Componentele asternutului trebuie sa fie alcatuite din conducatori slabi ai caldurii, tocmai pentru a pastra cat mai mult si mai bine caldura atat de necesara unui somn profund. Asternutul trebuie sa fie pastrat curat. Componentele asternutului trebuie aerisite cat mai des, iar lenjeria de pat trebuie sa fie schimbata saptamanal. Trebuie retinut ca pe asternut nu trebuie ne asezam sau sa ne culcam in imbracamintea exterioara sau in incaltaminte. Seara nu trebuie sa supraincarcam stomacul cu mancare si mai ales sa bem bauturi excitante (cafea) etc.

Igiena locuintei – o atentie deosebita la pastrarea curateniei

Igiena locuintei – Locuinta ne apara de actiunile nefavorabile ale mediului extern . Pentru ca locuinta sa raspunda acestui deziderat, ea trebuie sa corespunda unor anumite cerinte de igiena. Locuinta trebuie sa fie destul de incapatoare, uscata, luminoasa, curata, calda in timpul rece al anului si racoroasa pe timp cald.  Cel mai mare factor negativ in locuinta este umezeala.

Cauzele dezvoltarii umezelii sunt diferite. Spalarea, uscarea lenjeriei, aerisirea insuficienta, spalarea podelelor duc la aparitia umezelei in incapere. Temperatura normala in incaperile de locuit trebuie sa fie cuprinsa intre 18-20º. Temperatura in timpul zilei trebuie sa fie pe cat posibil stabila. Pentru pastrarea sanatatii, in orice incapere de locuit, aerul trebuie sa fie intotdeauna curat. Incaperea de locuit trebuie sa fie aerisita dimineata dupa somn si seara inainte de culcare.

O atentie deosebita trebuie sa avem la pastrarea curateniei in locuinte. Curatirea incaperilor trebuie efectuata cu un mop. Daca se curata camera cu matura , se ridica praful, care patrunde in plamani. Pentru o curatenie eficienta trebuie folosite produse de curatenie specifice. Odata cu curatirea incaperii e necesar sa o aerisim. Numai respectand aceste recomandari simple vom avea o stare de sanatate buna si performante fizice si intelectuale adecvate, spun specialistii in sanatate publica.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Igiena, sub diferite forme. Cum sa ne păstram sănătatea | Managementul Calității în Spitale

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.