Imbunatatirea calitatii cercetarii clinice in psihiatrie (VIDEO)

1

Cu ocazia Congresului de Psihiatrie de la Sinaia, dr. Adrian Preda ne-a vorbit despre imbunatatirea calitatii cercetarii clinice in psihiatrie.

“Studiile noastre sunt foarte selective. Ca sa facem un studiu pe medicamente aducem pacienti care au o problema pura, care au numai depresie, nu anxietate, nu au probleme cu bautura, nu au probleme mentale. Un studiu pentru depresie trebuie facut cu pacienti care au depresie si nimic altceva. Asta e o problema. Marea majoritate a pacientilor psihiatrici nu au numai o problema. Trebuie sa ne deschidem cercetarea clinica catre populatia reala. In psihiatrie exista o rata mare de raspuns la interventii de gen placebo, pe undeva de asteptat, pentru ca aceasta poate sa aduca efecte in plan psihologic, care de multe ori pot sa fie apropiate cu efectele medicamentoase. Modul in care incercam sa rezolvam aceasta problema in cercetarea clinica este sa avem traiurile noastre clinice in doua etape. O prima etapa in care toti pacientii iau un produs de gen placebo, daca raspund la placebo practic vor fi eliminati din planul clinic. La nivel practic este o problema, pentru ca daca medicamentul nostru se separa, luam acest medicament si dam tuturora care includ pe cei care raspund la placebo, dar si pe aceia care nu raspund. Cred ca este bine sa includem o selectie mai mare a pacientilor nostri. Problemele pe care le tratam sunt cronice. Avem nevoie de studii de durata ca sa intelegem ce se intampla cu aceste medicamente.”, a spus prof. dr. Adrian Preda, Profesor de Psihiatrie, Universitatea din California

“Incercam sa estimam ce se intampla cu un medicament pe baza a ceea ce ne spune pacientul. Pacientul ne spune ca se simte bine, mai putin bine cu privire la anxietate, depresie, ganduri, emotii. Aceasta informatie subiectiva trebuie augmentata cu informatii obiective. Tehnologia ne permite in momentul de fata sa capturam date de gen electrofiziologic, etc. Aceste date ne vor ajuta sa validam raportul subiectiv al pacientilor nostri. La nivel de publicatie una dintre problemele pe care le avem in medicina in general este ca atunci cand avem experimente de tip negativ in care ceea ce am dovedit sa facem nu s-a reusit, ori nu sunt trimise spre publicare, ori nu sunt publicate. Toate aceste informatii trebuie publicate, pentru ca altfel voi avea o senzatie falsa, tot ce se publica este pozitiv. La nivel de indivizi, cand avem date trebuie sa facem un efort sa le publicam, la nivel de asociatii profesionale, de organizatie psihiatrica trebuie sa facem un efort sa incurajam ca toate datele experimentale sa fie disponibile pentru analiza catre tuturor. In momentul de fata traim in era internetului, totul se pune si se poate analiza on line, datele mele din America pot fi accesibile celor din Romania si invers, ca sa avem o intelegere a ceea ce se intampla la nivel global.” 

Pentru a avea o situatie cat mai clara si exacta asupra pacientilor, specialistii spun ca trebuie si experimentele negative ar trebui sa fie facute publice.

autor: Liana Gorun

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Dr Adrian Preda: Cercetarea clinica in psihiatrie - Cafe Gradiva

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.