Implantare bilaterala cu implant cohlear in premiera medicala

Implantare bilaterala cu noul implant cohlear „Cochlear Nucleus Profile Series”, la Spitalul Clinic de Urgente „M.S. Curie” in premiera medicala

0

Prima implantare bilaterala din Romania cu noul implant „Cochlear Nucleus Profile Series” va avea loc, luni, 8 septembrie 2014, incepand cu ora 9:00, la Spitalul  Clinic de Urgente „M.S. Curie”.

Echipa de medici va fi condusa de Conf. Dr. Gheorghe Dan Cristian, cofochirurg, seful sectiei ORL din cadrul Spitalului Clinic de urgenta pentru copii Marie Curie (Budimex), din aceasta facand parte si Dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL, competenta audiologie.

Implantare bilaterala cu implant cohlear – beneficii

Cofochirurgul Dr. Gheorghe Dan Cristian evidentiaza beneficiile unei astfel de interventii:

“Posibilitatea de a folosi un implant asa de subtire ma ajuta si pe mine ca si chirurg, reducand zona frezata in os pentru a crea patul implantului. Acest lucru este esential la copilul mic! Totodata, un astfel de implant aproape nu se mai simte sub piele atunci cand il palpam si nu deformeaza inestetic regiunea.”

Pacientul caruia i se va efectua implantul bilateral este un baietel de numai 3 ani, din Giurgiu, pe nume Patrick Stanculeanu. Micutul s-a nascut prematur, cu o luna mai devreme decat ar fi trebuit, desi nu existau semne ca va fi asa. Dupa nastere a stat la terapie intensiva inca o luna pentru ca plamanii lui sa devina suficient de dezvoltati pentru a putea respira fara ajutor.

La varsta de un an si cateva luni Patrick a fost diagnosticat cu hipoacuzie bilaterala neurosenzoriala profunda. Din acel moment, singura dorinta a mamei lui a fost sa il vada pe Patrick ca aude, ca poate vorbi, si ca astfel devine copilul normal pe care si l-a
dorit.

In ceea ce priveste realizarea acestei interventii, dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL, competenta audiologie precizeaza ca:

“Auzul natural este un auz binaural. In cazul micutului Patrick este un imens noroc ca exista posibilitatea de a-i face implantarea bilaterala simultan, procedura chirurgicala care il va ajuta sa auda mai bine in medii cu zgomot si sa sesizeze mai bine sursele sonore in spatiu. Tot procesul de invatare si intelegere a sunetelor va deveni astfel o activitate mai putin solicitanta.” 

Dispozitivul cu electrod Contour Advanced vine in completarea portofoliului de implanturi Nucleus realizat de firma Cochlear, noutatea sa constand mai ales in dimensiunile reduse ale implantului, de doar 3,9 mm grosime. Astfel, implantul Nucleus
Profile Series este cel mai subtire implant din lume si, din aceasta luna, este si la dispozitia pacientilor din Romania.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.