Prima imprimanta care imprima tesut uman, la Timisoara

0

Prima imprimanta bio din Romania si din estul Europei care va imprima tesut uman, printr-o tehnologie avansata, este la Timisoara.

imprimanta 3D

De acest proiect se ocupa specialistii de la Symme3D, condusi de Calin Brandabur, care au mai relizat, tot in premiera nationala, o imprimanta pentru rasina si una pentru metal, impreuna cu cercetatorii de la OncoGen.

“Astfel, se pregateste, pentru prima oara in Romania, o imprimanta 3D bio 100% romaneasca. Impreuna cu colegii mei, foarte talentati si foarte pregatiti in toate domeniile, de la partea mecanica, la cea de software si inginerie, impreuna cu doctorii si cercetatorilor de la OncoGen, vom incepe un proiect de dezvoltare a acestei imprimante pentru printarea de cartilagii, in prima instanta, avand in vedere ca sunt foarte putin vascularizate, apoi, dupa cum ne creste si experienta, in functie de rezultatele obtinute la nas, urechi, genunchi, putem merge si mai departe, pentru a printa piele, organe mici, vascularizate, si vase de sange.”, a spus Calin Brandabur – Symme3D.

imprimanta 3D

In viitorul nu foarte indepartat vom printa si organe functionale, rinichi, muschi, tesuturi mari in cazul pacientilor cu arsuri grave. Bioprinterul este realizat impreuna cu cercetatorii de la OncoGen, iar procedeul este destul de complicat. Tesutul obtinut, se va transplanta, ulterior, la pacient.

imprimanta 3D

“Posibilitatea utilizarii unor imprimante care sa ne printeze organe in afara corpului pentru a evita chirurgia exploratoare ne ajuta extraordinar de mult sa progresam din toate punctele de vedere. In medicina, ne ajuta sa vizualizam foarte bine organul problema. Chiar avem o inimioara a unei fetite de 6 ani care a avut o tumora in spatele inimii, iar doctorul nu a putut sa vada exact, foarte clar pozitionarea ei, a fost printata 3D si doctorul a putut sa exerseze chirurgia cum trebuie sa intre pentru a minimaliza daunele si a scazut timpul de anestezie cu 25 de minute, ceea ce inseamna ca a scazut riscul de a avea daune cerebrale cu pana la 75 la suta.”,  a spus Calin Brandabur – Symme3D.

imprimanta 3D

Organele se vor face din celule mezenchinale, adica celule stem, care, dupa prelevare, sunt puse intr-un suport de glucoza, astfel incat sa fie programate chimic pentru a prelua structura, forma suportului organic. Depunerea se face succesiv, strat cu strat, pana ajungem la forma finala a organului. Se obtine intre doua si patru ore pentru urechi si nasuri.

imprimanta 3D

“Acum, impreuna cu Centrul OncoGen vom putea sa avem si prima imprimanta 3D bio printer cu care vom putea ajuta in terapia bolnavilor de cancer prin simplu fapt ca putem sa luam celule sanatoase, sa le printam intr-un organ care sa fie similar cu organul care are problema, iar apoi este inghetat, sectionat si vedem care medicament a functionat perfect pentru a rezolva aceasta problema.”, a spus Calin Brandabur – Symme3D.

Dupa ce sunt printate in forma finala, ele sunt crescute timp de cateva zile intr-o enclava ultravioleta, astfel incat sa fie si hranite. Initial hranirea nu se face prin vascularizare, ci prin osmoza. Apoi se vor diviza si vor creste astfel incat sa preia functia si forma organului printat 3D. Asta se intampla in prima faza.

Apoi se pot transplanta. Avantajul bio-printerului este ca se bazeaza pe celule prelevate de la pacienti, astfel ca riscul de refuz al organismului este zero. Primul transplant la om ar putea sa aiba loc peste aproximativ cinci ani, iar prototipul imprimatei 3D bio de la Timisoara va intra in teste in aproximativ sase luni, la OncoGen, spun specialistii. In SUA exista deja imprimante 3D bio care printeaza piele.

VIDEO:

Share.

Leave A Reply